Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Arabské trhy v roce 2011: Dunám vládnou Land Cruiser a Hilux

David Bureš
Diskuze (26)
Na Arabském poloostrově se daří japonským značkám, ty evropské naopak mají co zlepšovat.

Toyoty Land Cruiser a Hilux patří na Arabském poloostrově mezi nejoblíbenější automobily na trhu.

Hilux se loni stal nejprodávanějším autem v Saudské Arábii, na druhé příčce skončil ve Spojených arabských emirátech (SAE), Ománu a Kataru. Land Cruiser byl nejvýše v Ománu a Kataru, v SAE byl bronzový.

Toyota Hilux a Land Cruiser dominují především v Ománu, kde měly loni dohromady 31% podíl na trhu! V Ománu se během loňského roku prodalo 19.444 Land Cruiserů, 18.996 Hiluxů a 13.896 Land Cruiserů v provedení pick-up. Je třeba dodat, že tu nemluvíme o evropském „malém“ Land Cruiseru, ale o tom větším s vidlicovým osmiválcem pod kapotou, který byl pro letošní rok modernizován.

Ománští zákazníci si vůbec oblíbili vozy Toyota, v nejprodávanější desítce totiž bylo hned sedm aut této japonské značky! Čtvrtý skončil model Prado (u nás známý jako „ten menší“ Land Cruiser), následovaný dodávkou Hiace na pátém, Corollou na šestém a Camry na sedmém místě.

Podobně Toyota dominuje i v ostatních arabských zemích. V SAE byla ze všech aut nejprodávanější Corolla, následovaná Hiluxem, Land Cruiserem, Camry a Prado. Šestý byl zde Nissan Tiida.

Japonské automobilky obecně mají na Arabském poloostrově silné postavení, daří se tu i jihokorejským výrobcům Hyundai a Kia. Mezi deseti nejprodávanějšími auty v Saudské Arábii měl Hyundai v loňském roce hned čtyři zástupce – čtvrtý Accent, pátou Elantru minulé generace, sedmou Sonatu a desátou Elantru (aktuální generace). V Ománu zase byla osmá Kia Cerato, Kia Sportage zde byla celkově jedenáctá.

Na předních příčkách na arabských trzích se objevují i vozy značek Nissan, ve Spojených arabských emirátech bodovalo také Mitsubishi. Arabští zákazníci měli loni zájem především o Nissan Tiida, Sunny, Patrol a D22 (u nás jako Navara), v SAE se dařilo Mitsubishi Pajero (sedmé), L200 (desáté) a Lancer (jedenácté). Nákladní vůz Mitsubishi Fuso Canter zde byl osmý.

V arabském světě zatím mají co dohánět evropské automobilky. V Ománu si z automobilů evropských značek nejlépe vedl Renault Fluence, který však s 399 prodanými exempláři skončil v celkovém pořadí až padesátý! V Saudské Arábii byl nejprodávanějším vozem od evropské automobilky Renault Logan (2.765 prodaných kusů, 45. místo.).

V Kataru byl z Evropanů nejlepší Volkswagen Jetta (525 prodaných exemplářů, celkově 24. místo), ve Spojených arabských emirátech skončilo celkově 25. BMW řady 5. V této arabské zemi je na tom BMW z evropských značek nejlépe, třicáté bylo SUV X6, X5 bylo 32. a sedan řady 7 skončil na 35. místě.

O něco lépe jsou na tom na Arabském poloostrově američtí výrobci. Pick-up GMC Sierra byl v roce 2011 v Kataru desátým nejprodávanějším autem, v Saudské Arábii bylo čtrnácté obří SUV GMC Yukon. Dařilo se i Chevroletu Tahoe (v Saudské Arábii dvanáctý a 20. v Kataru). Ford Crown Victoria se v Saudské Arábii dokonce probojoval do top ten, celkově byl osmý. Výroba tohoto sedanu přitom byla ukončena loni v září.

David Bureš
Diskuze (26)
Avatar - Hammunasakra
30. 1. 2012 11:08
Re: kde je golf?
:-)
Avatar - Barrichello
30. 1. 2012 10:16
Re: Jo ameriky v arábii vždycky frčely
[odkaz]
Avatar - Barrichello
30. 1. 2012 09:57
Jo ameriky v arábii vždycky frčely
tam jich jezdí mraky, kuvajtská policie má třeba Chargery...
30. 1. 2012 08:17
Re: kde je golf?
No tak už se kaju, 500 tis. Hiluxů za rok je fakt slušný číslo. To bych netipoval ani náhodou. Ale zase na druhou stranu, ten Ford Focus s prodeji 920 tis. Golf rozhodně neválcuje, je to jen statistický trik. Každý kdo trochu sleduje rozdíly mezi trhu EU a USA ví, že zatímco u malých aut v Evropě se prodávají především hatchbacky tak v Americe zase sedany. Z tabulky ale vyplývá, že v čísle 920 tis. u Focusu jsou sečteny jak "evropské" hatchbacky tak "americké" sedany, zatímco u VW je samostatně veden "evropský" hatchback Golf 650 tis. a "americká" Jetta 750 tis., takže při podobném součtu jako u Focusu to máme najednou 1,4 milionu!
Opět se jen potvrzují slova W. Churchilla, věřím jen takové statistice, kterou jsem si sám zfalšoval :-)
29. 1. 2012 22:58
Re: kde je golf?
Akorat ze Emiraty ted skupujou evropsky dluhopisy ;-) frajere