Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Arrinera Venocara: Polské Lamborghini již na silnicích (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Polská společnost Arrinera Automotive S. A. představuje svůj první model v běžném provozu.

Statická premiéra supersportovního kupé Arrinera stejnojmenné varšavské firmy se odehrála v první polovině června. Dvoumístné kupé s motorem před zadní nápravou svým designem dává najevo, že jeho tvůrci se inspirovali tvary vozů italské značky s býkem ve znaku.

Základem polského supersportu je prostorový rám z ocelových trubek, který doplňují komponenty z karbonu a hliníků. Povrchové panely karoserie jsou z kompozitních materiálů.

K pohonu slouží před zadní nápravou uložený kompresorem Eaton přeplňovaný vidlicový osmiválec o objemu 6,2 litru z Corvette ZR1. Tento motor je ponechán ve své původní podobně a stejně jako pod kapotou Chevroletu i v Arrineře poskytuje maximální výkon 476 kW (647 k) při 6500 min-1 a točivý moment 819 Nm při 3800 min-1.

Arrinera Automotive sice nezmiňuje jakou převodovkou je kupé vybaveno, ale s největší pravděpodobností lze počítat s šestistupňovým manuálem ze ZR1. Mladá automobilka ovšem nezapomíná zdůraznit, že její novinka je vybavena keramickými brzdovými kotouči ukrytými za litý koly s pneumatikami o rozměrech 255/30 R19 vpředu a 335/30 R20 vzadu.

Součástí výbavy Arrinery má být infračervená kamera, jejíž obraz se promítá na displej umístěný na vrcholu palubní desky, zatímco na obrazovce na středové konzole se zobrazují informace z navigace.

Exkluzivitu polského supersportovního kupé má zvyšovat i provedení interiéru. V tom je hojně využit karbon a kvalitní kůže, které doplňují detaily z hliníků. Na přání je k dispozici stejná kůže, jakou jsou čalouněny interiéry limuzín značky Maybach.

Vývoj Arrinery trval od prvních skic v roce 2008 tři roky a podílel se na něm i britský expert na supersportovní vozy Lee Noble.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)