Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin DB5 Junior No Time To Die je snem každého malého špiona

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Premiéra nové bondovky se kvapem blíží a spolu s ní přichází další způsob, jak se zbavit nekřesťanské sumy peněz.

Když se řekne James Bond, většina z nás si nejspíš vybaví ikonickou znělku, dobře padnoucí oblek, Walther PPK a samozřejmě Aston Martin DB5, který se i díky této filmové sérii stal ikonickým vozem. Ostatně kromě modelu Lego se dočkal i tzv. „pokračovací série,“ s označením Goldfinger, kdy vznikne 25 nových vozů se specifickým příslušenstvím ve stylu bondovek.

Nyní se ovšem automobilka Aston Martin a produkční společnost EON Production rozhodly spojit síly ještě se společností The Little Car Company, která je renomovaným výrobcem zmenšených replik ikonických vozů. A v její nabídce nechybí od minulého roku ani Aston Martin DB5 Junior – elektrická replika ve velikosti 2/3 originálu.

Novinka s označením DB5 Junior No Time To Die Edition staví na tomto základu, přidává ovšem spoustu zajímavých vylepšení, která si zamiluje každý malý i velký špion. A vše téměř dokonale odpovídá filmovému autu z chystané bondovky, která se již brzy objeví i na plátně českých kin.

Detailisté budou samozřejmě namítat, že filmový Aston DB5 je kupé, zatímco verze Junior je roadster – je nutné si ale uvědomit, že při zmenšování aut je stále potřeba myslet na určitou praktičnost a absence střechy umožní usednout pohodlně za volant nejen dětem, ale i dospělým nadšencům.

Dvoumístná kabiny už se ale v maximální míře snaží držet originálu, což platí pro dřevěný volant i stylové budíky na přístrojovém štítu. Snad nejzajímavější drobností je ale výklopný panel ve dveřích spolujezdce, který ukrývá ovládací prvky ke speciálnímu vybavení.

Stisknutím tlačítka tak mohou být spuštěny světlomety, na jejichž místě se objeví rotační kulomety se simulací střelby. Další tlačítko mění číslo registrační značky na LED panelech v rámečcích na předním i zadním nárazníku a nechybí ani kouřová clona z výfuku. O vystřelovacím sedadle ani vypouštění oleje se výrobce nezmiňuje, to ale neznamená, že tyto vymoženosti vůz neobsahuje.

Video se připravuje ...

Bohužel ale neznáme ani technické parametry bondovského DB5 Junior. V minulém roce představený DB5 Junior sice sliboval maximální rychlost okolo 48 km/h, edice No Time To Die se ale dočkala mnoha vylepšení. Kromě silnějšího motoru navíc dostala i tlumiče Bilstein nebo brzdy Brembo. Na ničem se zkrátka nešetřilo, což se ale projevilo i na ceně.

Společnost The Little Car Company plánuje vyrobit pouze 125 kusů, přičemž cena jednoho se vyšplhala na 90.000 liber. To je v přepočtu cca 2.670.000 Kč. Jde tak o více než dvojnásobek ceny vloni představeného DB5 Junior a navíc už se za tuto sumu dá sehnat i skutečný Aston Martin. Nabízí se tedy otázka, zda jde skutečně o repliku pro menší nadšence, nebo jejich zapálené movité otce.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme