Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin DBS Superleggera Concorde přípomíná první let slavného nadzvukového dopravního letounu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Aston Martin ve spolupráci s British  Airways připomíná 50 let od prvního letu jednoho z nejslavnějších nadzvukových dopravních letounů prostřednictvím limitované edice modelu DBS Superleggera.  

Concorde, výsledek spolupráce francouzského a britského průmyslu, se poprvé vznesl do vzduchu 2. března roku 1969. Právě tento historický okamžik připomíná limitované edice modelu Aston Martin DBS Superleggera Concorde, kterou připravila individualizační divize Q.

Za vznikem nové speciální série stojí oficiální zastoupení Aston Martin Bristol, které vzneslo požadavek na její vznik i díky své poloze nedalo od letiště Filton. Právě na tomto letišti přistál poslední vyrobený Concorde s imatrikulací G-BOAF dne 26. listopadu 2003 po úplně posledním letu tohoto typu a je zde umístěn dodnes v expozici Bristol Aviation Heritage Centre.

Aston Martin DBS Superleggera Concorde na slavný nadzvukový letoun odkazuje specifickým barevným provedením svého exteriéru, jehož součástí jsou prvky typické pro stroje v barvách British Airways. Pozornost si zaslouží i imatrikulace před zadním kolem, která je v případě vozu na fotografiích G-BOAC, což byl první Concorde nasazovaný British Airways na komerčních linkách, který poprvé vzlétl 27. února 1975 a naposledy 31. října 2003.

Interiér s čalouněním modrou kůží připomíná Concorde řadou výjimečných detailů, z nichž lze vyzdvihnout provedení výplní dveří, specifické obložení prahů i koberce, pádla řazení pod volantem vyrobená z titanu, z nějž byly lopatky motorů letounu nebo spony bezpečnostních pásů vyfrézované z masivního hliníku.

Pod kapotou se žádné změny neodehrály a je pod ní usazen V12 biturbo s objemem 5,2 litru, disponující výkonem 533 kW (715 k) a točivým momentem 900 N.m. Tyto hodnoty míří k zadním kolům a umožňují akceleraci z 0 na 100 km/h za 3,4 s nebo dosažení elektronicky omezené maximální rychlosti 340 km/h.

Aston Martin DBS Superleggera Concorde, který vznikne v počtu pouhých deseti exemplářů, v historii své značky navazuje na řadu letectvím inspirovaných limitovaných edicí, z nichž lze připomenout například V12 Vantage S Spitfire 80. Část výtěžku z prodeje každého jednotlivého automobilu bude věnována neziskové organizaci Air League Trust, podporující zájem dětí o letectví a poskytující jim pomoc při studiu oborů s ním souvisejících.

Zdroj: Aston Martin Lagonda

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Dinar
27. 11. 2019 14:24
Krása na kolech
s jednou podstatnou výhradou, interier. Designer interieru nových astonů by zasloužil pověsit za koule do průvanu, tenhle vnitřek neobstojí ani v něčem za půl milionu, naprostý nedostatek designerské invence o vkusu nemluvě. Ubohé dílo...