Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin má nového spoluvlastníka. Společnost mění plány a míří do formule 1!

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Miliardář Lawrence Stroll získal 16,7% podíl ve společnosti Aston Martin a jeho odkoupením odstartoval sérii zajímavých rošád.

Před časem se objevila spekulace o tom, že miliardář a otec pilota formule 1 Lawrence Stroll má zájem o významný podíl v automobilce Aston Martin. Ve finále bojoval o zhruba pětinový podíl společně s čínským koncernem Geely, přičemž ze souboje nakonec vyšel vítězně kanadský investor. Ten za 16,7% podíl zaplatil 182 milionů liber, značka Aston Martin ale dostane dalších 500 milionů od stávajících investorů.

Co přesně tato změna přinese? Lawrence Stroll povede investiční konsorcium a stává se předsedou společnosti Aston Martin. Výkonným ředitelem zůstane i nadále Andy Palmer. A nové vedení značky rovnou informuje, jakým směrem se chce v příštích měsících a letech ubírat.

Stroll slíbil zrevidování aktuálního obchodního pánu, stejně jako úsporná opatřené v oblasti nákladů a pracovních míst. Neznamená to ale nutně, že se všechny záležitosti kolem britské značky pozdrží. Hypersport Valkyrie dorazí ještě v letošním roce, model Valhalla s motorem uprostřed bude následovat nejpozději v roce 2022. Luxusní odnož Lagonda dorazí se zpožděním, nejpozději ale v roce 2025. Projekt elektromobilu RapidE byl aktuálně pozastaven. Prioritou samozřejmě zůstává poslední představená novinka – DBX, první SUV v historii značky.

Kanadský miliardář teď bude tahat za nitky ve společnosti Aston Martin, zároveň ale zůstává vlastníkem týmu Racing Point (dříve Force India), jenž působí ve formuli 1. A jak už asi tušíte, i tady nás čeká celá řada změn.

Stáj Racing Point se změní na Aston Martin od sezony 2021, v letošním roce ještě zůstane všechno při starém. Aston Martin je dnes hlavním sponzorem týmu Red Bull Racing. Ten už potvrdil, že partnerství obou společností skončí se závěrem letošní sezony. Je téměř jisté, že si Stroll starší nechá po svými křídly syna Lance, jako tomu bylo v poslední sezoně.

Ve formuli 1 by to přitom nemusela být jediná zásadní změna ve startovním poli. V posledních týdnech se vášnivě spekuluje o budoucnosti mistrovského Mercedesu, který údajně zvažuje svou další účast v šampionátu a přemýšlí, jestli nezůstane jen u formule E. Daimler ale tyto spekulace dementoval a říká, že opuštění formule 1 nezvažuje, stejně jako nejedná o odchodu úřadujícího mistra světa Lewise Hamiltona.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme