Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin představuje unikátní zpětné zrcátko se třemi displeji

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Automobilky se snaží vylepšit nejen výhled z vozu, ale i celkový rozhled kolem. S inovativním řešením teď přichází Aston Martin ve spojení s firmou Gentex.

Rozhled kolem auta se s vyspělejší technikou v posledních letech rapidně zlepšil. Už dávno nespoléháme jen na zpětná zrcátka, užitečnými pomocníky nám jsou kamery, pohledy z ptačí perspektivy, v luxusnějších automobilech pak klidně 3D vykreslení prostoru kolem vozu.

V poslední době se také ve větším měřítku začíná experimentovat s displeji, které se objevují ve voze a nahrazují funkci klasických vnějších zpětných zrcátek. Takové řešení už jsme mohli vidět na Lexusu ES, elektromobilu Audi e-tron či roztomilém městském přibližovadle Honda e, přičemž s novinkou se chystá experimentovat stále více výrobců.

Teď se mezi ně připojila i britská automobilka Aston Martin společně s firmou Gentex, která na veletrh CES 2020 (Consumer Electronics Show) přiveze ukázat koncept neotřelého řešení jménem CMS (camera monitoring system). Na rozdíl od výše zmíněných výrobců nenahrazuje standardní zrcátka zcela (venku stále zůstávají), ale značně mění zrcátko vnitřní. To totiž není tvořené standardním zrcadlem, ale třemi obrazovkami, které promítají obraz z kamery vzadu a na vnějších zrcátcích.

Ty se tvůrci kvůli bezpečnosti rozhodli zachovat, v USA totiž legislativa stále neumožňuje spoléhání jen a pouze na virtuální zrcátka. Displej uvnitř tak zatím neplní roli náhradníka, ale jakéhosi dalšího pomocníka, který z kamer dokáže „vytáhnout“ širší obraz než klasické zrcátko, navíc může lépe posloužit za zhoršených povětrnostních či světelných podmínek. Na rozdíl od řešení e-tronu, které si můžete připomenout ve videu níže, je výhodou, že obraz „nehoníte“ po displejích ve výplních dveří, ale takto máte všechno hezky na jednom místě.

Promítat obraz do vnitřního zpětného zrcátka není žádná novinka, v paměti můžeme vyštrachat například vzpomínku na testované Subaru Levorg, které toto nabízí v rámci balíčku EyeSight. Zrcátko funguje jako každé jiné, ale stačí aktivovat promítání a místo odrazu se tu objeví obraz ze zadní kamery. Funkce poslouží třeba ve chvíli, kdy vám vzadu ve výhledu sedí pasažér, nebo máte po strop naložený zavazadelník. Systém, který se ukáže ve vozech Aston Martin, je však unikátní tím, že zpětné zrcátko kombinuje hned tři displeje.

O nasazení do sériové výroby zatím víme jen minimum informací, tedy kromě toho, že jej obě strany společně plánují. Jediné oficiální stanovisko zní, že prvek se v budoucnu objeví v „některých nových modelech Aston Martin“.

Video: Testovali jsme virtuální zrcátka Audi e-tron

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme