Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin představuje nový speedster a kombík. Dvanáctiválcový!

David Bureš
Diskuze (2)
Spolupráce mezi britskou automobilkou a italskou karosárnou Zagato pokračuje. Po kupé a kabrioletu odvozeném od Vanquishe přicházejí další dva modely vzniklé tímto partnerstvím.

Pozornost Aston Martinu je aktuálně upřena hlavně na novou generaci modelů, po již odhaleném gran turismu DB11 se blíží premiéra sporťáku Vantage, zároveň ale firma nezapomíná na svoje stávající modely. Nabídku Vanquishe se nyní rozhodla oživit novými verzemi, které postavila ve spolupráci s italskou karosárnou Zagato.

Nejnovějším výsledkem tohoto spojenectví jsou hned dva exkluzivní modely, otevřený speedster a Shooting Brake, které následují po loni odhaleném kupé a kabrioletu (tzv. Volante). Zatímco o přípravách speedsteru se díky snímkům prototypu vědělo, dvoudveřové kombi je nečekaným překvapením.

Design obou modelů sice využívá shodných prvků, hlavně v oblasti přídě, charakterově jsou ale naprosto odlišné. Dvoumístný speedster (rozdíl proti čtyřmístnému Volante) je ryze auto pro zábavu, zatímco Shooting Brake je hlavně praktikem, k němuž je dodávána i na míru navržená sada zavazadel. Nutno ale podotknout, že i kombík je pouze dvoumístným vozem.

Oba automobily využívají karbonové panely karoserie, shodné je i pohonné ústrojí. Stejně jako u kupé a kabrioletu se o pohon stará atmosférický dvanáctiválec o výkonu 441 kW (600 kW), který je kombinován s osmistupňovým automatem. Jedná se tedy o techniku postavenou na základech Vanquishe S.

Jestliže vás některé z aut zaujalo stejně jako nás, musíme vás zklamat, obě už jsou dávno vyprodaná. Speedsterů vznikne jen 28, zatímco Shooting Brake bude mít stejně jako kupé a kabriolet na svém kontě 99 kousků. Celkově se tak čtyřčlenná rodina „Vanquish Zagato“ zastaví na 325 vyrobených exemplářích, přičemž někteří klienti budou mít v garáži všechny čtyři modely. Zákazníci se aut dočkají během příštího roku.

Prezentace Vanquishe Zagato Speedster a Vanquishe Zagato Shooting Brake je dalším pokračováním dlouholeté spolupráce mezi britskou automobilkou Aston Martin a italským designérským centrem Zagato. Ta začala již v šedesátých letech vznikem Aston Martinu DB4 GT Zagato, aby následně s delšími pauzami pokračovala Aston Martinem V8 Zagato, Aston Martinem DB7 Zagato nebo Aston Martinem DB AR1. V tomto desetiletí se k partnerství firmy opět vrátily ve velkém, když před rodinou Vanquish Zagato představily vozy Aston Martin V12 Zagato nebo Aston Martin DBS Zagato Centennial a Aston Martin Virage Shooting Brake Zagato.

David Bureš
Diskuze (2)
Avatar - Warrual
16. 8. 2017 17:16
Re: zadní svítilny
Vymazlený jsou, taky se mi líbí. Jinak design celých AM se mě zase vůbec nelíbí.
Avatar - removed
16. 8. 2017 14:48
zadní svítilny
...zadní svítilny jsou opravdu vymazlené. Vlastně celá koncepce... ale pro AM mám velikou slabost...
Vůz snů :-)