Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin ponechá v nabídce motor V12 i po příchodu osmiválců od AMG

Ondřej Chamilla
Diskuze (0)
Jak jsme vám psali již přednedávnem, Aston Martin podepsal spolupráci s Mercedes-Benz na vývoji motorů. Chystaný osmiválec však nevytlačí z nabídky tradiční, konstrukčně již patnáct let starý V12.

Aston Martin má zářné vyhlídky do budoucnosti. Po třinácti letech chystá novou platformu svých vozů a vyvíjí novou elektroniku spolu s vidlicovým osmiválcem ve spolupráci s AMG, sportovní divizí Mercedesu-Benz. To však neznamená, že všechny současné motory s příchodem nové platformy skončí.

Šestilitrový dvanáctiválec, který se poprvé představil v modelu DB7 v roce 1999, zůstane v nabídce. Tento agregát vyvinula firma Cosworth, je založen na bloku Ford a stále pohání značnou část nabídky značky. Za ta léta byl výrazně modifikován a výkon stoupl ze 313 kW (420 koní) na 421 kW (565 k). Jedná se v podstatě o poslední britskou V12, protože Bentley nabízí pouze W12 s koncernovým původem a motor Rolls-Royce zase pochází od BMW.

Zatím není jasné, ve kterých modelech dvanáctiválec zůstane, nepřekonatelný zvuk tohoto motoru zde s námi ale ještě pár let bude, což je milá zpráva.

Ondřej Chamilla
Diskuze (0)