Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin ukázal speciální Vantage Roadster. Vzdává poctu legendě značky

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Aston Martin představil limitovanou verzi modelu Vantage Roadster. V plánu jsou jen tři taková auta.

Novinka vznikla jako pocta nejstaršímu dochovanému vozu značky, který je znám jako A3.

Aston Martin A3 z roku 1921 je celkově třetím automobilem, který firma vyrobila. Jde také o jeden z pěti prototypů, postavených před zahájením produkce vozů pro zákazníky. Dnes A3 vlastní organizace Aston Martin Heritage’s Trust, která spravuje odkaz slavné britské značky. Prototyp také nedávno prošel důkladnou renovací.

O pohon nejstaršího dochovaného Astonu se stará 1,5litrový čtyřválec o výkonu 11 koní, s nímž A3 dosáhla nejvyšší rychlosti 136 km/h na okruhu Brooklands. Vůz se také s úspěchem účastnil několika závodů.

U příležitosti 100. výročí tohoto důležitého auta se tedy Aston Martin rozhodl vytvořit speciální edici modelu Vantage Roadster. Na starost si ji vzala divize Q.

Roadster dostal unikátní masku se světlým okrajem a výplní, která připomíná chladič prototypu A3, designový prvek s koženým řemínkem na předních blatnících, bronzové brzdové třmeny a 20palcová černá kovaná kola.

Uvnitř najdeme perforovaná sedadla s bronzovým prošíváním, nechybí speciální štítky a loga a zajímavým detailem jsou také mosazné ovládací prvky. Aston Martin má v plánu postavit jen tři exempláře, cenu bohužel neznáme.

Vantage Roadster pod kapotou ukrývá 4litrový twin-turbo motor V8 o výkonu 510 koní s točivým momentem 685 Nm, kombinovaný s osmistupňovým automatem ZF.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme