Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin V12 Zagato: Výroba potvrzena

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Aston Martin oficiálně potvrdil výrobu omezené série modelu V12 Zagato.

Aston Martin V12 Zagato se ve světové premiéře představil na letošní květnové soutěži elegance Concorso d'Eleganza Villa D'Este. V červnu se pak dvojice vozů zúčastnila 39. ročníku 24hodinové závodu na německém okruhu Nürburgring.

Nyní automobilka pohotově reaguje na zájem ze strany zákazníků a oznamuje, že vyrobí sérii 150 vozů. Objednávky jsou přijímány již nyní a na vlastní V12 Zagato se mohou těšit ti nejrychlejší klienti. Výroba se má rozběhnout v létě roku 2012 u Aston Martinu v Gaydonu.

Aston Martin V12 Zagato je nejnovějším výsledkem spolupráce britské automobilky se slavnou italskou karosárnou. Model založený na Aston Martinu V12 Vantage svým designem odkazuje na slavný DB4GT Zagato.

Karoserii V12 Zagato tvoří lepená hliníková konstrukce, kterou doplňuje ocelová ochranná klec a povrchové panely z ručně zpracovaného hliníku. Například tvar předních blatníků je tak složitý, že každý z nich tvoří sedm ručně vyrobených dílů. Ty jsou spojeny, tak že vytvářejí dojem, že je blatník z jednoho plátu hliníku.

Za přední nápravou je uložen šestilitrový vidlicový dvanáctiválec, který stejně jako ve výchozím modelu V12 Vantage disponuje výkonem 380 kW (517 k) při 6500 min-1 a točivým momentem 570 Nm při 5750 min-1.

Sílu motoru na zadní kola přenáší u zadní nápravy uložená dvouspojková šestistupňová převodovka s možností změny rychlostních stupňů pádly pod volantem. Samozřejmostí je použití samosvorného diferenciálu.

Aston Martin kromě oznámení o výrobě limitované série a zahájení příjmu objednávek zveřejnil i cenu V12 Zagato. Ta je stanovena na 330.000 britských liber bez daně (zhruba 8.100.000,- Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)