Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin Vulcan: První kusy monstra se 7.0 V12 zamířily k zákazníkům

David Bureš
Diskuze (0)
Nákup britského hypersportu není jen o vychutnání si jeho dvanáctiválce. Jako bonus jeho majitelé dostanou i speciální jízdní trénink.

Aston Martin aktuálně především pracuje na nástupci modelu DB9, který ponese označení DB11, zapomenout ale nesmíme ani na další aktivity této britské značky. Před rokem automobilka z Gaydonu představila okruhový speciál Vulcan, jehož první exempláře nedávno předala prvním majitelům.

Jelikož je Vulcan opravdu speciálním automobilem (počítá se s výrobou jen 24 jeho exemplářů), probíhalo i předání prvních vozů netradičním způsobem. Aston Martin si totiž nastávající vlastníky pozval do Abú Zabí, kde si svého Vulcana mohli vyzkoušet na tamějším závodním okruhu.

Jízda na závodní trati není jen tak, a proto majitelé nejprve prošli instruktáží pod vedením závodních jezdců v čele s pilotem Aston Martinu Darrenem Turnerem. Součástí výuky byla i jízda v silničním modelu V12 Vantage S a závodním speciálu Vantage GT4. Až poté šťastní vlastníci usedli za volant Vulcanu, přičemž na ně ze sedadla spolujezdce dohlíželi instruktoři britské značky, aby schopnosti vozu plně vyzkoušeli. Jízdy probíhaly ve dne i v noci.

„Aston Martin Vulcan je velmi speciální auto, a to je důvod, proč jsme vyvinuli unikátní vlastnický program. Ten zahrnuje odbornou přípravu, takže jej zákazníci mohou řídit tak, jak bylo zamýšleno,“ říká David King, ředitel speciálních projektů a motorsportu v Aston Martinu.

Pod kapotou Vulcanu pracuje atmosférický vidlicový dvanáctiválec o objemu sedm litrů, který byl odvozen od agregátu pro závodní šampionát GT3. Motor kombinovaný se šestistupňovou sekvenční skříní dává více než 597 kW (800 k). Součástí speciální aury Vulcanu je i fakt, že přesné parametry auta výrobce nezveřejnil. Neznáme tak hodnotu zrychlení nebo točivý moment.

Speciální služby majitelům ve světě hypersportů nejsou ničím neobvyklým. Podobné služby jako Aston Martin v případě Vulcanu dlouhá léta nabízí Ferrari (program XX), McLaren je zase nabídl pro vlastníky okruhového P1 GTR.

David Bureš
Diskuze (0)