Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi A3 se dočká další generace! Stane se základním modelem značky

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Po konci modelů Audi A1 a Q2 se tradiční kompakt Audi A3 stane základním modelem značky. Jeho nabídka by se navíc mohla rozšiřovat. 

Automobilka Audi již před časem oznámila, že se své nabídky postupně vyřadí nejmenší crossover Q2, který tak skončí po jediné generaci, i malý městský model A1. Důvod je prostý, i s ohledem na elektrifikaci se automobilka chce soustředit na větší modely, které by měly být i výdělečnější.

Nabízí se ovšem otázka, co vlastně s Audi A3? Odpověď nabídl šéf značky Markus Duesmann, který v rozhovoru pro australský Drive.com.au potvrdil, že roli základního modelu značky se čtyřmi kruhy ve znaku převezme kompaktní model A3, který se navíc dočká i další generace.

Co se týče základního modelu, A3 nebo nástupce, to pravděpodobně bude základ nabídky. Takže ano, mohu potvrdit, že naše nabídka bude začínat od segmentu A3,“ citují zahraniční kolegové šéfa značky.

Video se připravuje ...

Druhá věta přitom naznačuje, že by základ nabídky mohl tvořit víc jak jeden model. Audi A3 je už dnes dostupná ve verzích Sportback a Sedan, nabízí se ovšem otázka, zda i v tomto segmentu nezkusí Audi prorazit s SUV či crossoverem, inspirovaným například modelem Q3.

Pro inspiraci by přitom Audi nemusela hodit daleko. Crossover v tomto segmentu se chystá nabídnout španělská Cupra, která mu bude říkat Terramar. Výroba tohoto modelu by měla probíhat v maďarském závodu Györ, vedle technické spřízněné Audi Q3 nové generace.

Šéf Audi sice nijak nespecifikoval, jakým směrem se vydá nová generace modelu A3, případně jeho nástupce, velmi pravděpodobně však dostane čistě elektrický pohon. Značka totiž již v minulosti oznámila, že poslední nový model se spalovacím motorem představí v roce 2025. Současná generace Audi A3 však byla představena teprve v roce 2020, takže tu s námi jistě vydrží minimálně do roku 2027.

Audi přitom není jedinou prémiovou značkou, která škrtala v nabídce malých modelů. Mercedes-Benz se údajně chystá seškrtat nabídku ze sedmi základních modelů pouze na čtyři. Nad budoucností malých modelů se spalovacími motory a pohonem předních kol by se navíc měla v současnosti zamýšlet i automobilka BMW.

Vraťme se ale ještě na chvíli k modelu Audi A3, který by nás podle nedávných spekulací mohl překvapit další zajímavou verzí. Na sítích se totiž objevily snímky maskovaného prototypu Audi A3 s nazvedaným podvozkem, která by teoreticky mohla dorazit na trh pod jménem Allstreet, které ještě donedávna nesla Audi A1. Představení faceliftu se pak očekává až na rok 2024.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme