Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi Activesphere se poodhaluje jako další nezvyklý kříženec SUV a fastbacku

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Nový přírůstek do rodiny konceptů „sphere“ poodhaluje stále modernější kombinaci sportovnosti, elegance a dobrodružnějšího charakteru.

Audi představila již tři koncepty, které ve svém názvu obsahují slovíčko „sphere,“ odkazující na bohatý vnitřní prostor. Trend začal v minulém roce, kdy značka představila koncept dvoudveřového sportovního GT s označením skypshere. Ve stejném roce následoval koncept vlajkového sedanu grandsphere a letos jsme se dočkali konceptu prémiového MPV urbansphere.

Čtvrtý přírůstek do rodiny, označovaný jako activesphere, se nám v plné kráse představí až v příštím roce. Automobilka však již nyní zveřejnila první ukázku a prozradila, že vůz má nabídnout maximální variabilitu pro aktivní životní styl – jak na silnicích, tak mimo ně.

Jediný zveřejněný snímek je sice jen skicou, přesto poměrně detailní. Nabízí totiž pohled na elegantní siluetu kupé, s ohledem na praktičnost zřejmě čtyřdveřového, s dlouhou kapotou,  pozvolna klesající střechou a možná i samostatným kufrem po vzoru běžných sedanů.

Video se připravuje ...

Podvozek je nicméně zvýšený a oplastovaný, podobně jako u SUV, a v podbězích jsou pneumatiky s terénním vzorkem. Nový koncept by se tak mohl zařadit po bok rostoucí skupiny moderních crossoverů, které v sobě kombinují eleganci sedanů/fastbacků a praktičnost vozů s vyšším podvozkem. Něco podobného ostatně nedávno předvedla Toyota s modelem Crown nebo Peugeot s modelem 408.

Audi zatím nebyla moc sdílná, co se detailů týče. Podobně jako předchozí koncepty sphere by však i tato novinka měla stát na čistě elektrické platformě, která nabídne bohatý vnitřní prostor, nový přístup k designu a pokročilé možnosti technologie autonomního řízení.

Na spekulace o technice je ještě brzy, s ohledem na terénní zaměření však očekáváme dvojici elektromotorů a pohon všech kol. Ostatně podobnou koncepci slibuje i koncept grandsphere, který by měl nabídnout kombinovaný výkon cca 530 kW (710 k) a až 960 Nm točivého momentu.

Pro úplnost dodejme, že koncepty grandsphere a urbansphere byly osazeny 800V baterií s kapacitou 120 kWh, která by jim měla zajistit dojezd až 750 km. Podobný dojezd by se přitom jistě neztratil ani u konceptu activesphere. Na bližší detaily si ale budeme muset počkat.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme