Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi E-Tron Scooter: Místo koloběžky představila Audi skateboard s madlem

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Po městě se dá pohybovat na stovky způsobů, pokud vám ale záleží na stylu a je vám jedno co to stojí, rozhodně nemůžete vynechat nabídky automobilek v oblasti tzv. mikromobility.

Do oblasti mikromobility, tedy pohybu po městě, už se zapojila celá řada automobilek. Seat nabízí koloběžku eXS KickScooter, General Motors má vlastní elektrokola a pozadu nezůstala ani Škoda, která nedávno představila svůj podivný koncept Klement. Teď se ale do hry zapojuje i Audi, která představila koncept E-Tron Scooter.

Názvem se ale nenechte zmást. Zatímco ostatní výrobci označují výrazem Scooter koloběžku, Audi pod něj ukrylo netradiční skateboard/longboard s podivným madlem. V horní části madla je otočný grip, podobný jako na motocyklu, který slouží k přidávání plynu a brzdění. V dolní části je pak umístěna baterie, která je schopna ukazovat stav nabití.

Navzdory podivnému madlu se však změny směru provádějí pomocí přenosu váhy – tedy stejně, jako na klasickém skateboardu či longboardu. Baterie by měla nabídnout dojezd až 20 km na plné nabití, čemuž pomáhá i systém rekuperace kinetické energie. Maximální rychlost dosahuje až 20 km/h, pro vyšší pocit bezpečí však výrobce přidal ještě hydraulickou nožní brzdu.

E-Tron Scooter samozřejmě nabízí i možnost připojení chytrého telefonu prostřednictvím Bletooth, díky čemuž lze měnit jízdní charakteristiku, popřípadě Scooter zabezpečit proti krádeži. A vzhledem k očekávané ceně nebude zabezpečení na škodu. E-Tron Scooter by se měl začít totiž prodávat během příštího léta za cenu okolo 2.000 euro (cca 51.500 Kč).

Díky instalovanému osvětlení, včetně denního svícení a brzdových světel, však E-Tron Scooter nabídne možnost legálního využití na silnicích ráno i večer. Díky možnosti složení by se měl snadno vejít do kufru automobilu a při cestování v MHD ho můžete složit a tahat za madlo jako vozík. Při hmotnosti 12 kilogramů to je celkem příjemné řešení.

Očekává se, že Audi nabídne E-Tron Scooter především v rámci flotilových prodejů a speciálním zákazníkům. Současně by se však mohl objevit i jako volitelné příslušenství u elektromobilů Audi, v jejichž kufrech by se mohl během jízdy nabíjet.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - xxc
6. 8. 2019 16:59
Velmi dobry napad
Ale europske automobilky daleko nedojdu, ked predstavia svoju kolobezku za 2000 € po tom, co som kupil cinsku elektricku kolobezku za 314 €, ktora ide bezne po rovine rychlostou 26 km/h. Co sa tyka nabijania v aute, tak niektore automobilky ponukaju normalnu 220 v zasuvku do kufra za 100 €.