Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi R8: Nové informace ještě před premiérou. Dostane také šestiválec?

Michal Fokt
Diskuze (70)
Audi nechalo pár vybraných redakcí z celého světa poprvé se seznámit v akci s novým R8 a z této akce na okruhu Ascari přišla celá řada zajímavých informací.

Audi uspořádalo na známém španělském privátním okruhu Ascari zvláštní novinářskou prezentaci, v jejíž rámci umožnilo několika málo redakcím z celého světa seznámit se se stále ještě kamuflovaným sporťákem R8 druhé generace, přičemž nechyběla ani možnost svezení se ...na sedadle spolujezdce. Pro zvídavé novináře hotová muka, nicméně na této akci došlo alespoň k poodhalení nových skutečností, týkajících se nejsportovnějšího modelu ingolstadtské značky.

V první řadě se potvrzují starší zvěsti, že R8 půjde do prodeje nejprve vybavena atmosférickým motorem V10 5.2 od Lamba. Stejně tak se zdá být z informací magazínů Auto Express a Top Gear zřejmé, že atmosférický V8 4.2 nadobro končí, nicméně by měl být někdy v budoucnu nahrazen motorem V8 s dvojitým přeplňováním, patrně čtyřlitrovým, naladěným zhruba na 500 koní (368 kW). Ani to by ale neměly být všechny novinky, týkající se motorizací R8. Podle inženýrů Audi je "V6 pro tento vůz perfektní motor", takže pravděpodobně dojde i na nový šestiválec, jenž by měla dostat také příští generace modelů RS 4 a RS 5. Ten by z hierarchických důvodů byl v R8 naladěn zhruba na 425 koní (313 kW).

Počítat máme také s verzí R8 V10 Plus a taktéž s elektrickým R8 e-tron. O dříve spekulovaném plug-in hybridu se tentokrát nemluví a zdá se, že kachnou budou i zvěsti o turbodieselové verzi, její masivní točivý moment v kombinaci s váhou motoru by totiž autu spíše ublížil, než pomohl. Ví se naopak jistě, že nové R8 má oproti předchůdci dramaticky menší světlost, snížila se o 30 mm. na okruhu by neměla být i díky o 30 mm delšímu rozvoru tak sportovní, zábavná a intenzivní jako spřízněný Huracán, ale víceméně stejně rychlá. Mezigeneračně se zvětšil kufr a za přední sedadla se vejde sada golfových holí, ale především má dojít k potlačení nedotáčivosti, která byla R8 často vytýkána, naopak se vůz "na požádání přetáčí" - benchmarkem pro R8 mělo být koncernové Porsche 911.

Systém pohonu všech kol s elektronicky ovládanou spojkou vpředu a diferenciálem se zvýšenou svorností vzadu má standardně na předku 42 % a vzadu 58 % točivého momentu, tento poměr lze však oběma směry změnit až na 100:0. Přední kola jsou standardně devatenáctipalcová, vzadu budou dvacítky, jedinou převodovkou pro V10 bude sedmistupňová dvouspojka, která má řadit rychleji, než dosud. Nové šasi má také umožnit dosud netušené možnosti různých variant, včetně modelů "Superleggera", popřípadě "Clubsport". Světová premiéra druhé generace R8 proběhne za dva týdny na ženevském autosalonu.

Michal Fokt
Diskuze (70)
Avatar - Hammunasakra
24. 2. 2015 23:16
Re: Šestiválec
Tady přece nejde vo srovnání aut ale vo ukázku že ten atmo V8 je pro novinku modelovýho roku 2-16 prostě slabej
Jestli seš fanda atmosferickej osmiválců dnešní jasnou volbou je [odkaz] :yes:
Avatar - fOE
24. 2. 2015 08:00
Re: Šestiválec
Dalsi jezdec casu z NR. Kdyz uz na tu hloupou hru pristoupim a zacnu srovnavat nesrovnatelne (protoze silne pochybuju, ze si nekdo nekdy koupil byt jen jeden supersport kvuli tomu, ze byl o par vterin rychlejsi nez konkurencni supersport) tak je dulezite si vsimnout co byla ona cupra zac. Auto bez klimy, oblepenyma sparama a na semislickoch (udelaji klidne 15-20s na kolo). Tomu rikam srovnavat hrusky a jablka ze i topper by se mohl ucit. :-)
Avatar - AUDIRS6
24. 2. 2015 01:07
Re: Přeplňovaný šestiválec
Hele...........kaslime na to... ;-)
A na dobru noc :
[odkaz]
:-) :-) :-) :-)
Avatar - Hammunasakra
24. 2. 2015 00:57
Re: Přeplňovaný šestiválec
Hele vtipný je to vždycky jen chvilku, pak už fakt trapný a když mi tak řikáš denně tak vyloženě ubohý
Velká limuzína Alpina B6 s 600 koníkama a 800 Nm by pro malý lehký R8 V8 byla zbytečně silnej soupeř. K tý pasuje spíš ta Cupra >:-[]
Avatar - AUDIRS6
24. 2. 2015 00:52
Re: Přeplňovaný šestiválec
si trapna :-!
Ale kludne si ju mozes kupit a za usetrene love ju daj upravit tvojej oblubenej Alpine na 600+ PS >:D >:D >:D >:D