Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi S1 Hoonitron bude mít premiéru v Laguně Seca. Co bude se speciálem po Electrikhaně?

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Stroj inspirovaný legendárním Audi S1 Quattro se již brzy ukáže naživo.

Jen pro připomenutí - po dlouhodobých spolupracích se Subaru a Fordem se Ken Block rozhodl pracovat na dalších projektech s Audi. Americký soutěžák dostal v rámci spolupráce “služebák” Audi RS e-tron GT. Sněhově bílé elektrické kupé nemá výkon navíc, zato se může pochlubit speciálními disky kol obutými do pneumatik Toyo Sport.

Ve spolupráci s Kenem Blockem již stihl vzniknout závodní speciál určený pro “Electrikhanu”, nebo-li elektrickou Gymkhanu. Závodní vůz se jmenuje Audi S1 E-tron Quattro Hoonitron a pokud vám něco podezřele připomíná, nejste na omylu. S1 Hoonitron byl inspirován legendárním speciálem Audi Sport Quattro S1 Pikes Peak. 

Tento vůz drží dodnes rekord z Pikes Peak, který už nebude nikdy překonán. Dvojnásobný mistr světa v rallye Walter Rohrl za volantem stihl tehdy ještě nezpevněnou cestu na Pikes Peak zajet za 10 minut a 48 vteřin.  

Tím se dostáváme k vizuální premiéře moderního speciálu. Ta se odehraje během akce Monterey Car Week u známého okruhu v Laguně Seca. Vedle S1 Hoonitronu se vystaví také “dědeček” Quattro S1 Pikes Peak. 

Video se připravuje ...

Přesnou specifikaci speciálu S1 Hoonitron zatím Audi stále tají. Co víme, je že má podvozek z karbonu, pohon všech kol, vícero elektrických motorů a také mnoho bezpečnostních prvků podléhající homologaci od FIA. 

Je neuvěřitelné, že Audi S1 Hoonitron vznikl za pouhé čtyři týdny. Na designu se podílelo vývojové oddělení Audi v Ingolstadtu, o zbytek se postarala divize Audi Sport v Neckarsulmu. 

Po blížící se premiéře Elecktrikhany vyvstanou otázky, co bude s prvním závodním speciálem ve spolupráci s Kenem Blockem dál? Není zcela vyloučené, že se S1 Hoonitron pokusí navázat na svého předchůdce a bude bojovat o rekord na Pikes Peak, tentokrát již na pevném povrchu. A s Kenem Blockem za volantem. Lepší reklamu elektromobility by si v Audi nemohli přát.

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme