Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi testuje bezpilotní A7 Sportback na dálnici A9 (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (13)
Automobilka Audi se oficiálně pouští do testování svých autonomních systémů řízení v běžném evropské provozu na části německé dálnice A9.

Automobily značky Audi s autonomním řízením se umí prohánět po uzavřených okruzích, poradí si i s náročným stoupáním na Pikes Peak a nebojí se ani do běžného provozu, což již v loňském roce předvedlo Audi A7 Sportback, když urazilo bezmála 900 kilometrů ze Silicon Valley do Las Vegas bez zásahu řidiče.

V letošním roce právě tento vůz míří běžného silničního provozu v Evropě. Zahájení testovacího programu na dálnici A9 se zúčastnil i německý ministr dopravy Alexander Dobrindt, který vidí ve vozech s autonomními systémy řízení velkou budoucnost především v ohledu zvýšení bezpečnosti, komfortu a plynulosti dopravy.

Audi využije svého konceptu s přezdívkou Jack především ke konečné fázi vývoje autonomního systému řízení pro rychlosti od 0 do 65 km/h, jímž má být od roku 2017 vybavena nová generace modelové řady A8.

Samotný prototyp Audi A7 Sportback je schopen zvládat veškeré jízdní úkony včetně změny jízdních pruhů až do rychlosti 112 km/h. O bezpečný průběh cesty se stará adaptivní tempomat, asistent jízdy v pruzích, laserové skenery nebo 3D kamera v zadním nárazníku.

V souvislosti se zahájením testovacího provozu automobilů s autonomním řízením na dálnici A9 připomnělo Audi i nedávno představenou centrální řídicí jednotku asistenčních systémů zFAS, jejíž sériová produkce byla svěřena společnosti Delphi.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (13)
16. 4. 2015 07:44
Re: jak
Mozek by mozna jeste byl, byt na mnohem horsi urovni, protoze zadny automat nema adaptibilitu lidskeho mysleni, ale to co hlavne chybi jsou oci. Nase strojove pokusy o snimani a interpretaci obrazu jsou stale na vyslovene komicke urovni. Veci, ktere zvladne ctyrlete dite jsou stale nealgoritmizovatelne.
14. 4. 2015 11:05
Re: jak
Všechno co se děje v mozku při řízení se dá "simulovat" v křemíku, akorát bez bullshitu, agrese a s rychlejším reflexem!
14. 4. 2015 09:25
Re: Perpetuum mobile
>:D :yes: ja bych s tim nejel ani tankovat a do servisu at si tam zajede samo a taky samo zaplati a mohlo by se i samo koupit >:D
Avatar - twistedTSD
14. 4. 2015 09:18
Re: Jen tak mimochodem!
Mně ani ty černé polepy nevadí, ale proč má vlastně polepená i světla?
14. 4. 2015 09:06
Re: Jen tak mimochodem!
Ty černé polepy se mi ale vůbec nelíbí.