Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi ukáže elektrické SUV už ve Frankfurtu

David Bureš
Diskuze (0)
V Ingolstadtu hodlají vsadit na vozy kategorie SUV. Nabídku takových aut chce Audi zdvojnásobit.

Vedení Audi v květnu oznámilo, že v roce 2018 začne prodávat sportovně laděné SUV s elektrickým pohonem. Zahájení prodeje je ještě daleko, přesto už letos zjistíme, co od tohoto modelu očekávat. Elektrické SUV se totiž v podobě konceptu ukáže již na zářijovém autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem.

O přípravě konceptu informoval server Automotive News Europe s odvoláním na zdroje přímo v automobilce. Audi zatím neuvedlo, jak se auto bude jmenovat, s ohledem na plánovanou velikost a koncepci mu novináři zatím přezdívají Q6. Základem bude platforma MLB z nové Q7.

Křivky chystaného konceptu navrhne tým okolo šéfdesignéra Audi Marca Lichteho. Jeho úkolem je v budoucnu více odlišit jednotlivé modely značky. Dokonce se hovoří o tom, že elektrická Audi dostanou svébytný design ve srovnání s těmi s konvenčním pohonem. Jejich specialitou má být skvělá aerodynamika.

Sportovně laděné elektrické SUV se čtyřmi kruhy ve znaku bude chtít konkurovat hlavně Tesle Model X, která se má podle posledních zpráv začít prodávat na začátku roku 2016. Novinka je koncipována jako elektromobil, podle zdrojů Automotive News Europe by však výchozí verze mohla být nabízena i jako plug-in hybrid a model s vodíkovým pohonem.

Cílem ingolstadtských konstruktérů je dosáhnout jízdního dosahu přes 500 kilometrů, což by mohlo stačit i náročnějším zákazníkům. Zkušenosti s elektrickým pohonem chce Audi získávat již pomocí prodeje elektrického supersportu R8 e-tron.

Šéf Audi Rupert Stadler v květnu přiznal, že automobilka postaví přes 10.000 exemplářů elektrického SUV. Při menším počtu by se podle jeho slov produkce nevyplatila. Nízké číslo však naznačuje, že automobilka zatím neví, jaký bude o elektrické SUV zájem. Tesla mimochodem za dva roky prodala více než 56.000 exemplářů elektrosedanu Model S.

David Bureš
Diskuze (0)