Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi vybaví své modely plastovými pružinami

Michal Fokt
Diskuze (36)
Ještě letos se ve voze vyšší střední třídy značky Audi objeví nové pružiny z polymeru, vyztuženého skelnými vlákny. Budou o 40 % lehčí, než konvenční ocelové.

Audi se v posledních letech opravdu hodně snaží, aby "Vorsprung durch Technik" nebyl jen prázdný slogan. V případě laserových světel to sice úplně nevyšlo, teď mají ale v Ingolstadtu novou hračku. Sice nebude tolik vidět, bude však možná dokonce užitečnější.

Šéf technického vývoje Audi Ulrich Hackenberg oznámil, že ještě do konce roku vybaví zatím neupřesněný model vyšší střední třídy GFRP pružinami. Za touto zkratkou se skrývá Glass Fibre Reinforced Polymer, tedy plast, vyztužený skelnými vlákny.

Plastové pružiny jsou sice silnější, než ocelové, ale přibližně o 40 % lehčí, což znamená, že mají přibližně 1,6 kg oproti konvenčním 2,7kg. Jejich použitím tedy Audi ušetří na celém autě 4,4 kg, přičemž polovina z této hmotnosti připadá na "zlou" neodpruženou hmotu.

Jako další výhodu plastových pružin Audi uvádí odolnost proti korozi a působení chemikálií, jako jsou třeba čističe kol. "Hacki" k tomu dodává, že "GFRP pružiny šetří váhu v důležité části šasi a Audi díky tomu dokáže udělat reakce vozu přesnější a současně omezit vibrace."

Michal Fokt
Diskuze (36)
Avatar - Peto02
3. 7. 2014 12:53
Re: Pruziny
Ja som menil pruziny nedavno. Ford Focus 1,6 s AT, najazdenych skoro 250t km za 13 rokov (posledne roky len cesty do GER a SWE). Karoseria zatial velmi nehrdzavie (1cm na rohoch zadnych dveri), spodok zrejme hrdzavie viac. Po zime mi praskli obidve predne pruziny, ktore boli na povrchu zhrdzavene. Zrejme to je dalsia specialita Fordu. Znamy mi vravel, ze musel tiez rovnako menit pruziny na svojom Mondeu s podobnym najazdom.
Avatar - Ronault.
2. 7. 2014 23:26
Re: .
:yes: >:D
2. 7. 2014 15:58
Re: nezodpovězenou otázkou
dal: jestli je to vinou ekonomů nebo konstruktérů je cekem fuk, podstatné že v autech skutečně bývají fatální problémy a zaplatí je obvykle spotřebitel
Avatar - lordlord
2. 7. 2014 15:41
Re: Pruziny
já měl několik let péra od Weitecu a pořád byla zelená, žádná rez
2. 7. 2014 15:03
Re: .
Jistě. ;-)