Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Australská policie se chlubí nevšedními vozy: BMW M3 a Hyundai Nexo

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Vozový park australských policistů se rozrostl hned o dva nevšední vozy, které by snad ani nemohly být odlišnější.

Začněme od výkonnějšího a řidičsky zajímavějšího vozu, tedy BMW M3 ve verzi Competition, který se nově zařadil do vozového parku Dálniční hlídky státu Victoria. Bohužel zatím ale není jisté, zda ve vozovém parku zůstane na stálo – první kousek totiž bude sloužit ke zhodnocení využitelnosti tohoto vozu pro policejní služby.

Navzdory nejisté budoucnosti u sboru ale BMW M3 Competition dostalo klasickou policejní kombinaci, tedy bílo-modrou šachovnici typickou pro vozy Dálniční hlídky, kterou doplňují žluté a modré detaily, linky a nápisy Police nebo Highway Patrol.

Samotný vůz je lakovaný v jednoduché bílé barvě, kterou doplňují černě lakované doplňky, jako například kryty zrcátek, decentní spoiler, difuzor, nástavce prahů, černě lakovaná střecha nebo černá litá kola.

Na rozdíl o běžných služebních vozů ale nové BMW M3 Competition postrádá klasické majáky. Místo toho má výstražná světla za čelním sklem, v masce a také v místě stínítek. Vzadu je pak kromě výstražných světel umístěna také oranžová světelná lišta pro usměrňování provozu, atd.

Vůz, pod jehož kapotou je uložen dvakrát přeplňovaný 3,0litrový řadový šestiválec o výkonu 510 koní, přitom neslouží jen k prezentaci a projížďkám. Podle vyjádření policistů z Victoria Police Highway Patrol už totiž plní speciální povinnosti na území státu Victoria. Při jeho zrychlení z 0 na 100 km/h přitom není moc moudré mu ujíždět.

Pro Dálniční hlídku tohoto australského federálního státu přitom nejde o první nadupaný vůz prémiové značky. V minulosti už totiž divize využívala také BMW M5 Competition nebo Mercedes-AMG E43. Vedle monumentálních spalovacích motorů navíc policisté dočasně vsadili také na elektrické SUV Tesla Model X.

Ekologické smýšlení ve větším měřítku ale ukázali policisté ze státu Queensland, kteří se pochlubili převzetím vodíkového modelu Hyundai Nexo – jediného produkčního vodíkového vozu, který se v současnosti v Austrálii prodává. Úřady přitom měly nakoupit rovnou pět vozů, které se připojí k flotile 28 vozů pořízených v minulém roce. Další flotilu pak provozuje místní centrála Hyundai.

Video se připravuje ...

Policejní Hyundai Nexo dostal na rozdíl od BMW kompletní policejní úpravu, tedy včetně střešních majáků, majáků v masce nebo policejních polepů. Na rozdíl od BMW ale nebude plnit běžné policejní mise – primárně by totiž mělo být využíváno pro prezentaci možností využití vodíkového pohonu veřejnosti. Zajímavostí je přitom fakt, že by se mělo jednat o vůbec první vodíkový policejní vůz na jižní polokouli.

Připomeňme, že vodíkové Hyundai Nexo využívá technologie palivových článků, kdy z vodíku vytváří elektřinu pro napájení elektromotorů. Dojezd na jednu nádrž by se měl pohybovat okolo 666 km (dle WLTP), v květnu tohoto roku se však dobrodruhům v Austrálii podařilo na jednu nádrž zdolat dokonce 903,4 km, což na několik měsíců stanovilo nový rekord pro dojezd vodíkového elektromobilu.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme