Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pozor! Českým řidičům se body odečítají i v Itálii. Za benzin i naftu si dost připlatíte

redakce AUTO.CZ Jakub Švec
Diskuze (3)

Připravujete se na letní dovolenou v oblíbené Itálii? Přinášíme přehled cen pohonných hmot a důležité informace o pravidlech silničního provozu. A také informace o dálničních poplatcích a způsobech jejich úhrady.

Začínají letní prázdniny a my Češi vyrazíme na očekávanou rodinnou dovolenou. Jednou z nejoblíbenějších letních dovolenkových destinací je pro nás sluncem zalitá Itálie, kam z Česka pohodlně dojdete autem. Už po cestě tam možná budete nuceni tankovat, po cestě zpět se tomu nevyhnete.

Litr benzinu 1,84 eur a nafty 1,68 eur

Jaké ceny v dnešních dnech zaplatíte v Itálii za pohonné hmoty, jakými jsou benzin, motorová nafta a LPG? Zjednodušili jsme vám hledání, protože jsme to zjistili za vás. Průměrně za standardní benzin Natural 95 dnes v Itálii zaplatíte 1,84 eur za litr paliva (43,54 Kč za litr paliva). Benzin tu bývá označovaný jako Senza piombo.

Příjemnější cestování do Itálie a tankování budou mít řidiči aut se vznětovými motory, protože motorová nafta je na jihu výrazně levnější než benzin. Za jeden litr nafty zaplatíte 1,68 eur (39,75 Kč za litr paliva). Průměrná prodejní cena LPG pak v Itálii je 0,73 eur za jeden litr (17,27 Kč za litr paliva).

Obecně je tankování pohonných hmot v Itálii dražší než v Česku. U nás tankujeme nejprodávanější benzin Natural 95 za průměrných 37,29 Kč za litr a motorovou naftu za 31,82 Kč za litr. Aktuální průměrná česká cena LPG je 15,15 Kč za litr. Levněji natankujete také v Rakousku, naopak v Německu jsou ceny mírně vyšší.

Dálniční poplatky Itálie 2023

V Itálii si nekupujete dálniční známku, poplatky se vybírají prostřednictvím mýtných bran. Mýtné je vybíráno pro všechna motorová vozidla, včetně motocyklů, a kromě dálnic se vybírá i v některých tunelech.

Video se připravuje ...

Placení mýtného je jednoduché - na začátku placeného úseku obdržíte v první bráně lístek. Na konci placeného úseku jej v mýtné bráně vrátíte a uhradíte dálniční poplatek hotově nebo platební kartou. Pokud se platba kartou nezdaří, obdržíte lístek s instrukcemi, jak poplatek uhradit zpětně do 15 dní.

Pozor: Na dálnici A36 Pedemontana Lombarda (severně od Milána) nejsou standardní mýtné brány, ale tzv. free flow systém, kdy je pouze naskenována SPZ vozidla a mýtné je potřeba uhradit na internetu. Informace o tom, jak zaplatit, naleznete na webu provozovatele systému apl.pedemontana.com.

Orientační ceny nejvyužívanějších úseků dálnic
Tarvisio - Benátky 217 km 18,30 EUR
Sanremo - Miláno 269 km 25,60 EUR
Miláno - Řím 563 km 42,60 EUR
Miláno - Bari 877 km 65,50 EUR

Důležitá pravidla a zákony v Itálii

V Itálii se jezdí „na cit“, nespoléhejte proto pouze na psaná pravidla. Doporučuje se defenzivní jízda a více předvídání chování ostatních účastníků provozu.

  • Nepsané pravidlo na kruhovém objezdu s více pruhy: Ve vnějším pruhu se držte pouze tehdy, pokud dalším exitem odbočujete
  • Potkávací světla jsou povinná mimo města pro všechna vozidla, ve městech pro jednostopá vozidla
  • Telefonování nebo psaní zpráv během jízdy je zakázáno s možnou sankcí zabavení řidičského průkazu a pokuty
  • Nepojízdná vozidla smí odtahovat jen odtahová služba
  • Parkovací místa jsou označená modrou (placené), žlutou (rezervované) a bílou (neplacené) čárou

Italský bodový systém

Italský bodový systém řízení se aplikuje i na řidiče z jiných zemí. Každý řidič začíná s počtem 20 bodů a pokud za dva roky nezíská žádný postih, jsou mu přidány 2 body. Pokud ovšem řidičovy body klesnou na nulu, může být jeho řidičské oprávnění odebráno na dobu 6 měsíců až 1 rok. A pokud ztratíte všechny své body během jednoho roku, bude vám řízení v Itálii zakázáno na dva roky.

redakce AUTO.CZ Jakub Švec
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
28. 6. 2023 10:00
Re: Jen na okreskach
A to se vyplatí ne, takhle za 2 ojra chrochat dieslovou plečkou po eeeeeesterajchu nebo v Itošce za náklady, co žere HUMMER H2 s šetilitrovým V8 (NA LPG) při bublání mezi Pískovou a Máselnou Lhotou :-) :-) :-) :-) :-)
Avatar - KANKUNEN
28. 6. 2023 09:09
Re: Jen na okreskach
Naposledy v Rakousku rozdíl obec dálnice 12 korun. 600 na nádrži.
28. 6. 2023 08:00
Jen na okreskach
To jsou ceny jen mimo dalnice, pokud pojedete po dalnici, pocitejte s naftou za 2 eura v Rakousku i Italii.