Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejlevnější benzin a nafta v Česku: Kde natankovat? A jak se vyvíjejí ceny?

Jan Faltýsek Jakub Švec
Diskuze (194)

Sledujte ceny benzinu a nafty po celé České republice v reálném čase. Grafiky prozradí, kde natankujete aktuálně nejlevněji a jak se cena vyvinula za posledních 12 měsíců.

Ceny napříč českými kraji

Co se týká porovnání cen v rámci Evropské unie, Česká republika se řadí mezi země s nižšími cenami paliv. V případě benzinu i nafty jsou naše ceny nižší než evropský průměr. 

V následující interaktivní infografice můžete sledovat cenu paliv napříč českými kraji v téměř reálném čase. Můžete tak zvážit, v jakém kraji se vám vyplatí natankovat. Obecně nejdražší je Praha a nejlevnější Moravskoslezský kraj.

Nejlevnější čerpací stanice

Jako nejdražší se při srovnání cen objevují pumpy Shell, výjimečně je předčily "benzinky" sítě OMV. Naopak nejlevnější tankování mají řidiči většinou u pump Tank Ono. Mezi další levné řetězce patří čerpací stanice Ahold nebo Globus.

Video se připravuje ...

Vývoj ceny paliva v čase v ČR

Následující infografika zaznamenává vývoj ceny nafty a benzinu v posledních 12 měsících v České republice. Můžete sledovat trendy, které se odvíjejí primárně od vývoje ceny ropy.

V roce 2021 začaly ceny benzinu a nafty postupně stoupat, přičemž v lednu 2022 bylo možné tankovat litr Naturalu 95 za méně než 28 Kč a nafty za 27 Kč. Nicméně koncem roku se ceny výrazně zvýšily a cena litru nafty se pohybovala kolem 36 Kč a cena benzinu dokonce přesáhla 37 Kč. Důvodem bylo opakované zdražování ropy na světových trzích a analytici předpovídali další růst cen.

Ceny vystřelily strmě vzhůru po ruském útoku, kterým začala válka na Ukrajině. Cena benzinu rychle překročila 47 Kč za litr a cena nafty se přiblížila k padesáti korunové hranici. Rekordních hodnot dosahovaly ceny až do konce června, ale následně začalo mírné zlevňování, přičemž koncem roku 2022 došlo k výraznějšímu poklesu cen.

Benzin nyní výrazně dražší než nafta

Vedle velkoobchodních marží se na snížení cen pohonných hmot podílela také vláda, která zavedla některá opatření, jako například snížení spotřební daně z benzinu a nafty o 1,5 Kč na litr od loňského června. Toto opatření v případě benzinu přestalo platit koncem září, ale u nafty byla platnost snížené daně prodloužena až do konce roku 2023. Proto je nyní cenový rozdíl benzinem a naftou vyšší než dřív.

Jan Faltýsek Jakub Švec
Diskuze (194)

Doporučujeme

Avatar - Hammunasakra
22. 5. 2023 15:06
Re: A neměla teď nafta stát 100 korun?
1) proč SEbe FURT ZTRAPŇUJEŠ tvrzením OPAKU = dostal si odkazy na solidní zdroje, proč říkáš MÝLÍ SE JÁ TOMU ROZUMÍM LÍP, JE TO PŘESNĚ OBRÁCENĚ - proč to zkoušíš tvrdit?

2) proč zas další NESMYSL EU a KOPEŠ ZA RUSKÝ ZÁJMY??

3) ale jo ruSSákům NEVĚŘIT vo tom žádná! už před touhle fází jejich STUPIDNÍ VÁLKY https://www.seznamzpravy.cz/…instrukce-231223

4) když se zmenší třeba o třetinu příjmová stráka ČESKÉHO ROZPOČTU - tak to pochopíš, že TO NENÍ DOBRÝ?
22. 5. 2023 13:00
Re: A neměla teď nafta stát 100 korun?
Imbecile tak znova. Nebojuju za Rusko. Jen ti vysvětluju, že prodejní cena ropy 60 USD je nijak finančně nedrtí ani na tom ekonomicky nekrvácejí. Jedná se o nesmyslnou sankci, kterou EU zavedla jen aby se neřeklo. Rusákům je zrovna tohle JEDNO!!! Navíc bych byl hodně opatrnej se sběrem statistických dat, který Rusko pouští.
Avatar - Hammunasakra
22. 5. 2023 11:31
Re: A neměla teď nafta stát 100 korun?
+ SEbe ZTRAPŇUJEŠ (vzor https://mall.fameplay.tv/udalosti-ludka-stanka/opravdu-je-takhle-hloupa-komunistka-konecna-vstoupila-do-dejin-ekonomie-za-totalne-pitomy-vyrok

to že říkáš MÉ VĚTY jen obráceně = taky nepřidává :D

ODKAZ si dostal = nepobrals (jako vždy)? nojo no

a že to je VŽDY ZA RUSSKO vždy PROTI EUroatlantické civilizace = to bude náhoda (prostě ti padá furt stejný číslo - a kostka není falešná :D

TRAPKO nemáš ani koule (si to?) přiznat

já ne = ruSSáci TÁHNĚTE za své hranice https://www.seznamzpravy.cz/…ci-prepad-231003#… TAK JE to celý masový vraždění a bilionový škody a gigantický poškození i ruSSka CELÝ JEDNODUCHÝ

tvoje magořiny že ruSSko neprodělává kalhoty = no sám sebe shazuješ KOMU NENÍ RADY
22. 5. 2023 11:00
Re: A neměla teď nafta stát 100 korun?
Já se ty moulo ale o Rusku vůbec nehádám. Ty furt řveš. Já tě jen vyvádím z omylu, že Rusko s prodejní cenou ropy je naprosto v klidu, vysmátý a VYDĚLÁVÁ!!! O ničem jiném se nebavíme. Jestli si chceš hrát na vysokoškoláka, tak by si měl takovou základní věc jako téma rozhovoru pochopit ;-)
Avatar - Hammunasakra
22. 5. 2023 10:53
Re: A neměla teď nafta stát 100 korun?
anoTYPICKÁ TRAPNOST až na doraz = ulhaný demagog je ten (solidní) zdroj, nebo si TAK TRAPNÝ že já ZA ODKAZ na něj?

ale PROČ SE HÁDÁŠ ZASE že ruSSko...?? vždy stále JEN RUSSKO na tom není špatně, to neudělalo špatně (dokonce jejich činy na Ukrajině už druhý rokem neřídí KREML ale zlé USA atd atp. furt dokola TAKŽE PROČ RUSSKO?

DostalSS mnoho odkazů na téma ekonomika ruSSka včetně Nabiullinový = takže PROČ říkáš VŠICHNI SE MÝLÍTE? :-)
ty kluk zcela bez vzdělání? co nepochopil (a proto to má za ***inu) proč https://www.novinky.cz/…pozdeji-40432155

PROČ vždy ZA RUSSKO? (nejen že to přirovnání k propadu příjmu "běžného člověka" je správně, ono to PUTINovo konání přineslo další a SAKRA VELKÝ mínusy - NE JEN aktuální propad přímů a sakra velký

takže PROČ RUSSKO a proč argumentuješ (covidovým) rokem 2020 (kdy KREML udělal lepší "čistku" než tady Jeho https://www.youtube.com/watch?… Excelence https://www.novinky.cz/…-covidu-40359858