Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Auto GP: Formule, které se vyplatí sledovat

Diskuze (2)
Že jste nikdy neslyšeli o Auto GP? Tato původem italská formule žije mimo hlavní motoristický proud, neprávem.

Formulová série Auto GP, která navazuje na formuli 3000, letos tvoří doprovodný program seriálu FIA WTCC. U této příležitosti zavítala o minulém víkendu také do Brna. To se stalo třetí zastávkou letošního šestidílného seriálu.

Závodí se na monopostech Lola B05/52, které pohání osmiválec Zytek. Z objemu 3,4 litru dává výkon 550 k (404 kW). Podvozek s rozvorem 3000 mm má stavitelné tlumiče Ohlins, převodovka je šestistupňová sekvenční Xtrac, brzdy pochází od AP Racing.

O víkendu se konají dva závody: první má 40 minut, nebo 90 km a zahrnuje povinnou zastávku, druhý na 30 min, nebo 70 km se objezde bez zajetí do boxů.

Ačkoliv Auto GP stojí mimo hlavní formulové série (Formule BMW, Renault, GP2, F1), rychlostí za nimi nijak nezaostává. Časy závodníků Auto GP byly v Brně plně srovnatelné s Formulí Renault 3,5.

Nejrychlejší kolo závodu 1:43,260 je dokonce novým závodním rekordem na brněnském okruhu. Rychlejší zatím byly jen monoposty Formule 1, které se však počítají do neoficiálních rekordů.

A jak závody probíhaly? Hned na startu prvního z nich došlo přímo na startovní rovince ke kolizi několika monopostů. O zajímavé okamžiky nebyla ani poté nouze, ať už šlo o předjíždění nebo další nehody. Nejlepší okamžiky závodu jsou zachyceny na následujícím videu.

Foto: Matouš Jelínek

Diskuze (2)
25. 6. 2011 19:32
Re: Jo formule, to je pro nekoho
Znáš někoho? Já pár ano a jsi mimo...ostatně jako vždy a ve všem ;-\