Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Auto roku 2019 v ČR: Tohle je předběžný seznam nominovaných aut. Chybí v něm Škoda!

David Bureš
Diskuze (30)
V předběžném seznamu nominovaných aut do letošní ankety Auto roku v České republice je 26 účastníků. Zástupce značky Škody však chybí.

Přípravy na letošní anketu Auto roku 2019 v České republice odstartovaly. Organizační výbor ankety již zveřejnil předběžný seznam nominovaných vozidel, které se ankety zúčastní. V tuto chvíli je v nich 26 nominovaných aut 19 značek, seznam se však ještě může změnit.

„Je možné, že u jedné značky ještě dojde ke snížení počtu nominovaných aut z důvodu nemožnosti zajistit účast na testovacích jízdách,“ píše k tomu tajemník Svazu dovozců automobilů Josef Pokorný.

Předběžný seznam nominovaných automobilů najdete v tabulce pod článkem. Zastoupeni jsou v něm mimo jiné hned čtyři zástupci Mercedesu (A, CLS, G, AMG GT čtyřdveřové kupé), dva Peugeoty (508, Rifter) nebo Porsche Cayenne. Nechybí ani Dacia Duster, která se měla zúčastnit již loňského ročníku ankety, kvůli pozdějšímu dodání modelu na český trh ale z nominace nakonec vypadla.

Nejdůležitější zprávou je pak ta, že v předběžném seznamu nominovaných automobilů chybí jakýkoliv zástupce domácí značky Škoda. Důvodem je nepochybně to, že mladoboleslavská automobilka nemá nový model, který by se ankety mohl zúčastnit.

Z pravidel ankety vyplývá, že se jí může zúčastnit jen automobil se zcela novou nebo výrazně novou strukturou karoserie a zcela nebo výrazně novým mechanickým ústrojím, případně automobil s natolik změněnou strukturou karoserie nebo změněným mechanickým ústrojím, že se výrazně změnil charakter takového auta, jeho poslání či pozice na trhu. Zároveň musí být novinkou na českém automobilovém trhu mezi 30. říjnem 2017 a 31. prosincem 2018, být sériově vyráběn a prodáván na českém trhu do 31. prosince 2018 a být dostupný všem členům poroty ke zkušebním jízdám.

Žádný vůz Škoda přitom tyto podmínky nesplňuje. Karoq vyhrál již v loňské anketě, letos uvedená modernizovaná Fabia nemá výrazně novou strukturu karoserie, podmínky soutěže nesplňují ani nové verze Karoqu (Sportline, Scout). Teoreticky by se tak ankety mohl účastnit jedině chystaný nástupce Rapidu, ten ale patrně ještě nebude dostupný všem členům poroty ke zkušebním jízdám. Premiéra tohoto nového kompaktu totiž proběhne až v prosinci.

První jízdy pro porotce ankety Auto roku 2019 v České republice přitom proběhnou již tento měsíc, naplánovány jsou na 25. října. Na jejich základě bude vybráno pět finalistů, s nimiž se porota opět sveze, jízdy s finalisty jsou naplánovány na 21. listopadu. Z nich pak bude zvolen vítěz, Auto roku 2019 v České republice.

Redakce Auto.cz má v anketě Auto roku 2019 v České republice dva porotce, Davida Bureše a Tomáše Dusila.

Auto roku 2019 v České republice - předběžný seznam nominovaných vozidel
Audi A6
Audi Q8
BMW X5
Citroën Berlingo
Dacia Duster
DS 7 Crossback
Ford Focus
Honda CR-V
Jaguar I-Pace
Jeep Wrangler
Kia Ceed
Mercedes-Benz A
Mercedes-Benz CLS
Mercedes-Benz G
Mercedes-Benz GT (4dveřové kupé)
Mitsubishi Eclipse Cross
Nissan Leaf
Opel Combo
Opel Grandland X
Peugeot 508
Peugeot Rifter
Porsche Cayenne
Renault Zoe
VW Touareg
VW T-Roc
Volvo XC40

David Bureš
Diskuze (30)
12. 11. 2018 17:20
Slabá menšina normálních osobnícjh aut !!!
:-(
Avatar - _Karel_
13. 10. 2018 20:06
Re: Konečně chybí Škoda
Možná škodovka vyhrávala právě proto, že jsi přestal hlasovat.
13. 10. 2018 19:24
Re: Tak
XC40 si ted dovezl soused. má to v bílé a v nákým základu na malých kolech a uprímne nic moc. Jasný, když sednes v salonu do fullky za 1,5 už to vypadá jinak, ale to už je fakt hodne penez za tuto kategorii auta.
Avatar - chetoos
13. 10. 2018 15:38
Konečně chybí Škoda
Mé prosby byly vyslyšeny. Konečně někdo pochopil, že jsou i jiné značky než Škoda. Já osobně jsme v anketě Auto roku přestal hlasovat právě pro to, že vždy vyhrála Škodovka, a v celé konkurenci nominovaných aut nebyla nejlepší. Mě tam nechybí a konečně vyhraje ten, kdo si to zaslouží..
Avatar - _Karel_
13. 10. 2018 12:19
Re: Mí favoriti
Toho se bojím taky, ale zatím jsem se do salonu nedostal.