Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Auto z 3D tiskárny už jezdí, stát by mělo asi 380.000 Kč (+video)

Jan Mička
Diskuze (13)
Auta se možná v budoucnu budou vyrábět dosud netradičním způsobem. Důkazem toho je model Strati, který vznikl díky 3D tisku.

Je to elektromobil, může jezdit rychlostí až 80 km/h a stát by měl okolo 380.000 Kč. Kromě ceny by na voze Local Motors Strati nebylo nic zvláštního, kdyby se nevyráběl zcela netradičním způsobem. Byl totiž vytisknut na 3D tiskárně.

Není to poprvé, co o voze píšeme. Již v březnu letošního roku totiž automobilka oznámila jeho výrobu a o měsíc později vyhlásila soutěž o návrh designu karoserie. Vítěz celého klání, který vzešel z více než 200 designérů z celého světa, získal výhru 5.000 dolarů a porotu přesvědčil především jednouchou koncepcí a konečným provedením.

Od návrhu ke konečnému produktu už moc nechybělo, protože se vůz vyvíjel pouhé čtyři měsíce. Dokonce ani představení na výstavě International Manufacturing Technology Show 2014 v Chicagu neproběhlo úplně tradičně. Vůz totiž vznikal před zraky návštěvníků, přičemž samotný tisk skeletu a základní platformy trval dva dny. Šest dní se pak vůz kompletoval, důležité díly podvozku jsou však vyrobeny z tradičních materiálů.

Model Strati může být osazen elektromotorem o výkonu pět až sedmnáct koní a o přísun energie se stará akumulátor s kapacitou 6,3 kW. Podle oficiálních informací je vůz schopen uhánět rychlostí až 80 km/h na vzdálenost zhruba 100 kilometrů, vše je ale pouze orientační. Na rozdíl od běžných automobilů je Strati vyrobeno pouze z malého počtu dílů - konkrétně jich je 49.

Tak či tak se jedná o zajímavý projekt, protože Local Motors prý limituje pouze velikost tiskárny. V plánu by tak mohly být i větší vozy, důležité ale je, jak by si plastová konstrukce poradila s nárazovými testy. A jak by pak po menších kolizích probíhaly opravy? Zatím se tedy jedná pouze o hudbu budoucnosti, jak ale můžete vidět v přiloženém videu, všechno funguje podle očekávání.

Jan Mička
Diskuze (13)
19. 10. 2014 23:09
Re: Ta "tiskárna" je inkoustová, laserová ?
Všade má 3D tlač ešte priestor na vývoj.
Ale konkrétne v strojárenstve už teraz dokáže naopak veľa. Hlavne tam, kde sa vyvíjajú nové výrobky a technológie. Fyzické modely výrobkov, foriem, nástrojov, častí strojov... Je toho dosť a dosť, čo sa oplatí najprv vyskúšať za pár eur "na nečisto", kým to vyrobíš nákladnou technológiou a z podstatne drahších materiálov. Podobne sa oplatí týmto spôsobom vyrábať diely s plánovanou krátkou životnosťou alebo jednorazovým použitím...
Taktiež existuje 3D tlač s použitím kovových materiálov, spomenul to napríklad nižšie rokyta.p
Avatar - pallas
19. 10. 2014 23:00
Re: Ta "tiskárna" je inkoustová, laserová ?
strojárenstvo zďaleka nie je iba obrábanie kovov
19. 10. 2014 23:00
Re: 3D tisky je revoluce
To "levné" by som až tak nezdôrazňoval. Ako vo všetkom, aj tu môže byť technológia lacná, alebo dobrá. Oboje naraz ide len vo výnimočných prípadoch.

To, čo píšeš, je tiež jedna z možných variant, tých technológií nanášania materiálu je viac. Má to budúcnosť, ale nie je to "liek" na všetko. Tiež 3D-tlačou nevyrobíš všetko, aj konštrukcia dielu, ktorý chceš na 3D tlačiarni vyrobiť, musí zodpovedať jej možnostiam.
19. 10. 2014 22:55
Re: Ta "tiskárna" je inkoustová, laserová ?
:yes: Možné portfólio jak produktov, tak materiálov a konkrétnych technológií je už dnes dosť široké a postupne bude rásť. Zrovna teraz pár dní dozadu som čítal článok, kde pre lekárov na základe ultrazvuku vyrobili na 3D tlačiarni model postihnutého srdca novorodenca a na jeho základe lekári určili stratégiu operácie a ušetrili tak dieťatku ďalšiu, alebo možno aj viac následných operácií.
19. 10. 2014 21:19
Re: Ta "tiskárna" je inkoustová, laserová ?
No tak to bych tak úplně neřekl. Kor ve strojírenství, kde se pracuje především s kovovými materiály. A tam má 3D tisk ještě co dohánět.