Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automobilka Toyota se loni vrátila k zisku

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
Japonská automobilka Toyota Motor Corp. se loni vrátila k zisku. Čistý zisk za uplynulý rok do konce března činil 209 miliard jenů (45,6 miliardy Kč) ve srovnání s předloňskou ztrátou 437 miliard JPY.

Firmě pomohly nižší náklady, pobídky k prodeji v USA zavedené koncem roku po rozsáhlém svolávání vozů k opravě a vysoká poptávka v Asii. Toyota je největším výrobcem aut na světě.

Provozní zisk v loňském fiskálním roce činil 147,5 miliardy JPY ve srovnání se ztrátou 461 miliardy JPY v předchozím fiskálním roce. Toyota prodala loni 7,24 milionu vozů, což je meziroční pokles o čtyři procenta. Předloňská ztráta byla nejvyšší od založení automobilky v roce 1937.

V letošním roce Toyota očekává růst provozního zisku na 280 miliard JPY. Podle analytiků se má provozní zisk zvýšit až na 546 miliard JPY. Odhad Toyoty je konzervativnější kvůli obavám ze silného jenu a nejistému výhledu vývoje v Evropě kvůli dluhové krizi v Řecku. Čistý zisk se má zvýšit o 48 procent na 310 miliard JPY a prodej aut nepatrně stoupnout na 7,29 milionu vozů, napsaly agentury AP a Reuters.

Prezident Toyoty Akio Tojoda v prohlášení poděkoval obchodníkům, dodavatelům zaměstnancům i zákazníkům za hospodářské výsledky. "Jsem upřímně vděčný všem našim zákazníkům," uvedl Tojoda.

V samotném čtvrtém fiskálním čtvrtletí čistý zisk činil 112,2 miliardy JPY vůči ztrátě 765,8 miliardy JPY před rokem. Tržby stouply na 5,28 bilionu JPY z 3,54 bilionu JPY.

Toyota od loňského října svolala po celém světě k opravám přes osm milionů vozů. Důvodem byly problémy s plynovým pedálem u několika modelů a s brzdami u hybridního modelu Prius. Od amerického úřadu pro bezpečnost dostala rekordní pokutu 16,4 milionu USD (zhruba 330,9 milionu Kč), protože pomalu odpověděla na problémy s plynovým pedálem. Další možné náklady jí hrozí z občanských soudních sporů i z dalších pokut od regulačních úřadů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
13. 5. 2010 15:46
Re: Super...
"Toyota zareagovala parádními slevami, zárukami a dalším zlepšením služeb"

realita nie je tak uplne podla tohto hesla. Akonahle chces auto ktore vyrabaju v Japonsku a neberies kombinaciu z Kolinskeho skladu tak 1/ mas plnu cennikovu cenu bez akejkolvek zlavy 2/ mas dodaci termin 4-6 mesiacov tudiz nic moc extra podmienky. (hovorim napr o RAV4 alebo prius akonahle kombinujes najvyssie vybavy s priplatkovymi polozkami jako navi, stresne okno, radarovy tempomat u Prii, atd
12. 5. 2010 16:21
Re: Super...
Jen aby ses nespletl... >:D Já těm tvým prognózám moc nevěřím, spíš bych se Toyoty bál. Ale mně to může být jedno, nikdy jsem ji nebral a ani nebudu brát jako potenciální značku pro koupi auta.
Avatar - Subaru4ever
12. 5. 2010 11:14
Re: Super...
Jak jsem pochopil z článku - tak Toyota kauzou v USA dostala ohromnou reklamu zadarmo. Pro pár lidí je ta reklama možná negativní, ale pro hodně lidí naopak. Jestli na to totiž Toyota zareagovala parádními slevami, zárukami a dalším zlepšením služeb, tak to ve finále Toyotě přivede hodně nových zákazníků :yes:

Hlavně teď po psychologické stránce už musí být vozy Toyota úplně bezpečné a bezproblémové - protože po těch kauzách to museli všechno setsakramentsky důkladně zkontrolovat :yes: - takže se lidé jen pohrnou (tedy doufám ;-) )

Kvůli penězům lidé rádi zapomínají :-!
12. 5. 2010 09:15
Re: Super...
Dik, Ja aniz bych si to uvedomil tak jsem hlavne myslel "bezrozmyslu" jak se Toyoda vyporada do roka a do dne s negativni kampani z USA, soudy, zaloby ...atd. a jaky to bude mit celkovy dopad na koncern jako takovy.

Zasadne si myslim, ze je cas aby byla toyota vice ohebnejsi po tom co lide zadaji na jinych kontinentech.

Avatar - Slavek-TDM
12. 5. 2010 08:58
Re: Super...
Japonci maji vetsinou fiskalni rok od dubna ;-) Takze hospodarske vysledky jsou ted aktualni...