Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automobilky Toyota a Honda v Japonsku zastavily výrobu po zemětřesení

Ondřej Láník
Diskuze (24)
Nejvíce je postižena Toyota, která má v severní části Japonska dvě automobilky a dva závody na komponenty.

Japonskem dnes ve 14:46 místního času otřáslo zemětřesení o síle 8,9 stupňů Richterovy škály. Samotné otřesy způsobily navzdory své síle relativně malé totální škody na budovách, ale poškozených staveb je mnoho. Na mnoha místech vypukly požáry, nefungují telekomunikace a napojení na elektrickou síť. Následné vlny tsunami o výšce až 10 m zaplavily pobřeží Japonska až do vzdálenosti několika kilometrů do vnitrozemí.

Zemětřesení mělo epicentrum 130 kilometrů východně od města Sendaj na východě ostrova Honšú, asi v desetikilometrové hloubce.

Asi hodinu jízdy autem od města Sendaj má svůj závod Central Motors Toyota. Jde o novou montovnu s kapacitou 120 tisíc vozů ročně, která byla otevřena teprve v lednu. Vznikaly zde Toyoty Yaris pro americký trh, ale momentálně je závod uzavřen a není jisté, kdy bude výroba obnovena.

Další uzavřený závod Toyoty - Kanto Auto Works - v prefektuře Iwate vyráběl do dneška Sciony xB a xD, resp. Toyoty Yaris Sedan pro export.

Většina ostatních závodů v Japonsku přerušila výrobu jen na krátkou dobu, jak je to obvyklé při mírných otřesech.

Ve vývojovém středisku Hondy v Tochigi zemřel při zemětřesení jeden člověk a 30 bylo zraněno po zborcení zdi v jídelně.

Honda zastavila výrobu v závodech Suzuka a Sayama. V prvním z nich již byla výroba obnovena.

Skutečný rozsah škod bude možné určit až zítra ráno, resp. v nejbližších dnech.

{videoplayer link="http://www.youtube.com/embed/zBOFDcvFr2A" style="auto"}

Ondřej Láník
Diskuze (24)
12. 3. 2011 15:10
Re: Re:
V pohodě to je celé, já nepatřím k lidem co dělají to co je zrovna trendy a cool, ale také nepatřím k lidem kteří nekoukají kolem sebe, a nějak se mi nechce věřit že lidé dělají vše správně, za léta zkoušek jaderných zbraní a to s výbuchy nad i pod zemí si myslím že to někde musí zanechat stopy, vytěžování nerostného bohatství taktéž, prostě se mi nechce věřit že za každý barel ropy je okamžitě do ložiska pod mořem načerpán barel vody a i kdyby rozhodně bude mít jiné fyzikální vlastnosti. Uvedu ti příklad z města které znám a ve kterém bydlím. Ostrava zde bylo vytěženo z podzemí obrovské množství uhlí, doplnili jsme prázdné sloje půdou či čím? Já to upřímně netuším jen vím že když před nedávnem postavili novou dálnici tak je neustále v opravách protože pod ní půda prostě sedá, taky už na pár místech v Ostravě stavěli domy a teprve při jejich výstavbě se muselo zpevňovat podloží jelikož by možná i první patro skončilo v suterénu. A jak jsem psal na začátku s těmi jadernými výbuchy asi mne těžko kdo přesvědčí že toto nemůže mít vliv na posuny tektonických desek. Máme inženýry, statiky, geology, geodety a stejně leckdy teprve až při výstavbě se zjistí že všechny výpočty byly k ničemu a zachraňuje se něco co nikdo nepředpokládal, nejsme jako lidstvo tak geniální jak si o sobě myslíme.Toť vše. Btw. jsem taky ateista, jen jak se říká kdo vidět chce vidí, slepí se musí nechat vodit.
Avatar - twistedTSD
12. 3. 2011 14:57
Re: Re:
Neber to tak osobně, jen poukazuji na trend posední doby, kdy je strašně cool mluvit o tom, jak se nám příroda (co to vlastně je?) mstí a zbavuje se nás, protože jí škodíme. A nezlob se na mě, ale to mi, zvlášť v nejateističtější zemi Evropy, přijde trochu směšný ;-) .
12. 3. 2011 14:43
Re: Sendaj
Ano, jen jsem to uvedl pouze jako příklad, čeština má spoustu názvu zeměpisných míst a měst kdekoliv ve světě. Proto jsem se pouze podivil nad tím proč někomu vadí český název dané lokality. Nic víc a nic miň. Jenže koukám že je zde běžné chytáni za každé slovo, takže se opět vzdávám možnosti zde diskutovat.
12. 3. 2011 14:39
Re: Re:
No nikde jsem sice nepsal že nás příroda jednou vyvraždí a rozhodně nepatřím k ekoteroristum, používám automobil jako ostatní a navíc velmi rád, topím sice zemním plynem a ne odpadem a třídím odpad ale to ze mně zeleného aktivistu nedělá. Nicméně jsem před nějakou dobou slyšel snad vtip: Potkají se dvě planety a ta jedna povídá, vypadáš špatně co se ti stalo. Druhá odpoví, ale chytila jsem lidi. Načež ta první říká to je dobré to přejde. A mně to nepřišlo k smíchu, ale k zamyšlení to je celé.
Avatar - twistedTSD
12. 3. 2011 14:25
Re: Re:
O tom by se diskutovat dalo, ale na kecy o tom, jak se nám "příroda" pomstí a všechny nás vyvraždí za to, že jsme na ni zlí, jsem už alergický. Je to jak nějaká (eko)sekta...