Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autosalon Šanghaj 2019: Na jaké automobilové novinky se můžeme těšit?

David Bureš
Diskuze (4)

Velké elektrické SUV, autonomní městské vozidlo nebo novinku v nabídce Mercedesu, i na to se můžeme těšit na nadcházejícím šanghajském autosalonu.

Šanghajský autosalon je v dnešní době stále důležitější automobilovou výstavou, na níž nejen čínští výrobci, ale i globální hráči představují své klíčové novinky. Směle tak velikostí konkuruje tradičním výstavám v Tokiu, Frankfurtu nebo Detroitu, jejichž historie je mnohem bohatší. Na jaké nové automobily se můžeme těšit na letošním ročníku autosalonu v Šanghaji, který se koná v termínu od 16. do 25. dubna 2019?

Bude jich hodně a v mnoha případech hodně zajímavé. Audi se pochlubí studií AI:ME, což bude vize automaticky jezdícího kompaktního automobilu určeného pro velkoměsta budoucnosti. Čtyři kruhy vůz zatím prezentovaly prostřednictvím několika skic.

Infiniti se sice stahuje z evropského trhu, v Číně ale bude působit dále. V Šanghaji se tak pochlubí konceptem Infiniti Qs Inspiration, což je vize elektrifikovaného sportovního sedanu budoucnosti, který se inspiruje sedanem Q45 z roku 1989. Moderní karoserie s minimalistickým interiérem přitom naznačí podobu budoucích elektrifikovaných modelů značky.

V Šanghaji nebude chybět ani další luxusní značka z Japonska, Lexus, která prý na výstavě překvapí. Podle zákulisních zpráv tam představí minivan, což u takového výrobce není zrovna běžný druh vozidla. Má se jmenovat Lexus LM a použije údajně útroby u nás neprodávané Toyoty Alphard, 4,9 metru dlouhého MPV, dostupného i s šestiválcem. Automobilka zatím zveřejnila jen nic neříkající snímek novinky, na němž je patrná pouze příď s charakteristickou maskou.

Další luxusní výrobce doplní také Mercedes-Benz, který bude vystavovat automobil, dostupný i v Evropě. Půjde o koncept připraveného modelu GLB, nového kompaktního SUV, který se v sériové podobě představí na podzim, na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem. Bude praktičtější než dosud nabízené GLA, přičemž výrobce zatím zveřejnil skicu jeho interiéru.

Zaujmout bude chtít také americký výrobce Karma Automotive, nabízející model Revero na bázi krásného Fiskeru Karma. V Šanghaji chce ve spolupráci s Pininfarinou vystavovat hned tři vozy, přičemž jeden z nich bude nová verze Revery se zcela přepracovanou technikou. Do útrob se totiž dostane přeplňovaný tříválec z dílny BMW, pohánějící elektrický generátor, který nahradí dosavadní dvoulitr od GM.

Domovské výrobce zastoupí třeba NIO. Zatím nepojmenovaná novinka bude samozřejmě elektromobilem, na které se tato značka specializuje, v tomto případě pětidveřový fastback. V nabídce automobilky do budoucna nahradí SUV ES6 a ES8.

Majitel Lotusu nebo Volva, Geely, chystá celou smršť novinek. GE11 bude sedan s elektrickým pohonem, zatímco Jia Ji velkoprostorový model (první MPV značky) a Xingyue SUV kupé, využívající platformu CMA vyvinutou s Volvem.

Elektromobil představí také Volkswagen. Jmenuje se ID. Roomz a je to další člen postupně se rozrůstající rodiny elektrovozů wolfsburské značky. Zatím jde o studii, počítá se však s její sériovou výrobou. Velké SUV s elektrickým pohonem se začne nejprve prodávat na čínském trhu, a to od roku 2021.

Volkswagen se navíc pochlubí novou značkou, primárně určenou pro čínský trh.  Podle populárního modelu se jmenuje Jetta a zatím nabídne dva modely, SUV VS5, připomínající svojí siluetou Škodu Kamiq, a kompaktní VA3, využívající techniku dnešního VW Jetta pro Čínu.

Letošní ročník šanghajské autoshow se koná od úterý 16. dubna do čtvrtka 25. dubna, první dva dny akce oficiálně nazvané Auto Šanghaj 2019 – 18. mezinárodní výstava automobilového průmyslu jsou vyhrazeny novinářům. Autosalon v Šanghaji se poprvé konal v roce 1985, dnes se ob rok termínové střídá s pekingským autosalonem.  

David Bureš
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - Hammunasakra
7. 4. 2019 14:00
Re: tak aspon ze tam bude
Tos věděl http://www.autoforum.cz/predstaveni/okopirovala-skoda-design-zade-scaly-u-italske-konkurence-skoro-t o-tak-vypada/ ? ;-)
Avatar - Hammunasakra
7. 4. 2019 13:36
Re: No, ale tohle je Čína...
Otázka v titulku je spíš nesmyslná = prostě ACZ přešlo na bulvár = bohužel aktuálně doplněnej o VE VŠEM HORŠÍ platformu pro diskuze Ale Mercedes GLB bude i tady = což je asi ta jediný výjímka >:D Myslim že příští auto si koupim zase s motorem = a že budu mít furt na výběr jestli motor na benzín, naftu, benzínovej i naftovej ybrid, CNG, LPG, EV a nebejt v česku tak i vodík
Avatar - Ja Prvni 123
7. 4. 2019 11:46
No, ale tohle je Čína...
takže my se nemůžeme těšit vůbec na nic. Auta už brzo budu smět být jen bez motoru... a ovládaná budou na dálku úředníky.
Avatar - holden2
7. 4. 2019 10:12
tak aspon ze tam bude
skodovka pripominuta siluetou, ale gumovej trychtyr tam mohli poslat