Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Avanturaa Choppers: První výrobce velkoobjemových chopperů v Indii

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Chopper má sice své kořeny na severoamerické půdě, ale popularita tohoto stylu úprav a staveb motocyklů se postupně rozšířila do celého světa. Výjimkou již není díky společnosti Avanturaa Choppers ani Indie.

Chopper se zrodil koncem padesátých let v Kalifornii a typickým představitelem tohoto stylu je motocykl se vzduchem chlazeným vidlicovým dvouválcem, dlouhou přední vidlicí a širokým zadním kolem. Nejvíce proslavil tento styl úprav motocykl pojmenovaný Captain America, na němž se prohání Peter Fonda ve slavném filmu Easy Rider.

Popularita tohoto stylu stavby motocyklů sice dnes již není tak vysoká jako v minulosti, protože v posledních letech vládnou café racery, scramblery, bobbery nebo cruisery či baggery, ale klasické choppery mají stále silnou základnu fanoušků po celém světě.

Důkazem může být společnost Avanturaa Choppers, jejíž vedení sídlí v Bombaji. Tato firma sice nepatří mezi nadnárodní gigantické koncerny, ale je jedním z pěti výrobců motocyklů v Indii, jehož stroje jsou ARAI (Automotive Research Association of India) plně schváleny pro provoz a mohou být tedy naprosto legálně používány v běžném silničním provozu.

Avanturaa Choppers má v současnosti kolem pětadvaceti stálých zaměstnanců a v její nabídce figurují dva modely, které nesou pojmenování Rudra a Pravega. Linie těchto modelů navrhl pro Avanturaa Choppers Kevin Alsop, zakladatel severoamerické společnosti Big Bear Choppers.

Základem obou modelů je v indii vyráběný rám, který doplňují komponenty především z produkce severoamerických výrobců. Srdcem modelů Rudra a Pravega je vzduchem chlazený vidlicový dvouválec S&S Cycle o objemu 2025,7 cm3, který roztáčí zadní kolo prostřednictvím šestistupňové převodovky a řemene.

Rudra s rozvorem kol 2180 mm a celkovou délkou 2960 mm má pohotovostní hmotnost 346 kg. Pravega má rozvor kol 2000 mm, celkovou délku 2720 mm a pohotovostní hmotnost kolem 347 kg. Oba modely využívají brzdové systémy se šestipístkovými třmeny z produkce francouzské značky Beringer a mají sedlo ve výšce 600 mm.

Avanturaa Choppers má v současnosti výrobní kapacitu kolem deseti motocyklů za měsíc, ale v případě zájmu ze strany zákazníků je připravena ji navýšit až na 400 strojů za měsíc. Ceny těchto motocyklů přitom nejsou právě nejnižší a například model Pravega startuje na částce kolem 680.000 Kč.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)