Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Babiš: Ťok nezvládl komunikaci, o D1 se bude jednat

Diskuze (92)
Premiér ministra dopravy kritizuje za řešení situace na dálnici D1. Chce s ním o tom jednat.

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nezvládl komunikaci s veřejností. Premiér chce toto pondělí mluvit s Ťokem o způsobu soutěžení firmy na opravu dálnice D1, zda například nebylo možné dříve vypovědět smlouvu se sdružením firem, které dálnici nezvládlo v termínu opravit. Za řešení situace na této hlavní české dopravní tepně také ministra zkritizoval. Uvedl to v nedělním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Ohledně délky nově postavených kilometrů silnic se Ťoka premiér zastával.

Ministra dopravy kritizuje opozice a jeho odchod z funkce žádají také komunisté, s jejichž podporou menšinový kabinet vládne.

"Jeho problém je v tom, že nechápe, že musí svou akci prodat," řekl Babiš. Za dobu působení Ťoka v čele ministerstva dopravy se podle premiéra staví infrastruktura více než kdykoliv dříve. Odmítl tak kritiku, že loni byly v ČR dokončeny pouze čtyři kilometry nových dálnic. "Pokud by to byla pravda, tak by skutečně padaly hlavy, ale není to pravda," dodal. Ministerstvo dopravy mezi nové dálnice zařazuje i rozšiřování dálnice D1.

Podle Babišových údajů byla za ministra Ťoka zahájena stavba 207,4 kilometru dálnic včetně modernizovaných úseků dálnice D1, zprovozněno jich pak bylo 152,4 kilometru. Podle údajů ministerstva dopravy a Ředitelství silnic a dálnic byly loni v Česku dokončeny čtyři kilometry nových dálnic. Na rekonstruované dálnici D1 stavební firmy předaly k užívání 26 kilometrů. Dokončeno bylo také 15 kilometrů silnic první třídy.

Babiš uvádí, že od jeho nástupu do funkce se nestalo, že by na dálnice nebyly peníze, projekty na stavbu však podle něj zastavily vlády předchozí.

Vláda v programovém prohlášení uvedla, že chce do roku 2021 zprovoznit 210 kilometrů dálnic, z toho 110 kilometrů nových a 100 kilometrů opravené D1. V loňském roce zahájily stavební firmy stavbu 54 kilometrů nových dálnic a 16 kilometrů silnic první třídy. Na rekonstruované D1 to bylo 21 kilometrů.

Babiš ministra zkritizoval za řešení situace na D1, kde se při sněhových kalamitách vytvářejí kilometrové kolony. "To je specifický problém, který nezvládli. Já mám zítra (v pondělí) s nimi sezení a budu chtít vidět, jak se to soutěžilo, když zjistili, že ta firma vlastně nefunguje, proč ji dřív nevyměnili, proč v té smlouvě nemají někoho, kdo je v pořadí. On tvrdí, že tenkrát to ten zákon neumožňoval, (ministryně pro místní rozvoj Klára) Dostálová (za ANO) tvrdí, že zákon to dnes umožňuje," dodal premiér. Zmínil se také o možnosti, že Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) by mělo vlastní stavaře.

V polovině prosince na dálnici D1 doprava několikrát zkolabovala. Problém projet měla v kolonách i auta zimní údržby. ŘSD pak jízdní pruhy v zúžení rozšířilo tím, že posunulo svodidla. "Za to se určitě omlouvám. Budeme to řešit, já si na to dohlídnu," řekl Babiš k problémům souvisejícím s kolonami na D1.

Zakázku na modernizaci části dálnice za 1,75 miliardy korun dostalo sdružení, jež tvořily česká firma Geosan Group, italská Toto Costruzioni Generali a kazašská SP Sine Midas Stroy. Spolupráce mezi ŘSD a sdružením na konci loňského roku skončila. Modernizaci dokončí jiná firma, kterou ŘSD vybere na jaře. Práce budou pokračovat v létě. Původnímu zhotoviteli už bylo vyměřeno šest pokut za 60 milionů korun.

Diskuze (92)

Doporučujeme

Avatar - rokyta.p
8. 1. 2019 20:12
Re: Ťok
Já myslím, že sektáři budou ve strachu sektu hájit až do smrti smrťoucí. Ne žeby jí věřili, ale jednak ze strachu a jednak v očekávání funkce. Předsedovi je třeba dát hlavu do zadku až po ramena. Všichni víme, že on to navíc bezpodmínečně vyžaduje. Se musíš ve 4 ráno vymrštit protože ti přišla sms.
8. 1. 2019 07:09
Re: Ťok
To nemusí být chlastem, ale když nejsi zvyklej na řešení krizovek a přímou kritiku a najednou jsi někde, kde se do tebe pustí, tak zrudneš. Obvykle to odejde po pár letech v práci, pokud se teda nevyhejbáš celou dobu zodpovědnosti.
Avatar - Hammunasakra
7. 1. 2019 23:32
Re: Andrej Babiš - člověk který lže i ldyž spí.
[odkaz] >:-[]
Avatar - Hammunasakra
7. 1. 2019 23:30
Re: Ťok
No ty loňský úspěchy v podobě celejch 3,7 km novejch dálnic a prodloužení opravy D1 o 3 roky a jak oznámil v prosinci neni jistý jestli to do tý doby stihnou = to už se okecává blbě i veleschopnejm okecávačum >:D
Avatar - Hammunasakra
7. 1. 2019 23:29
Re: Ťok
Myslíš zase blbě = neni náhoda že byl chycenej při praní špinavejch peněz = takovej týpek Mynář a podobný :-)

Bohužel schopnej = nebo spíš všeho schopnej. A co je fakt průser = jeho zájem neni shodnej s našim: Postavit co nejrychlejš co nejkvalitnějš co nejvíc dálnic = když už sme je nepostavili před 40-60ti lety jako nekomunistický země na tomhle kontinentu