Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley Bentayga živě: První luxusní SUV z Crewe

David Bureš
Diskuze (13)
Letošní frankfurtský autosalon je ve znamení nových SUV. Jedním z nich je i Bentley Bentayga.

SUV jsou trend, kterému se nevyhnulo ani Bentley. Model Bentayga označuje samými superlativy, má se jednat o nejrychlejší, nejsilnější a nejluxusnější SUV na trhu. Na potvrzení síly a rychlosti si zatím musíme počkat, na frankfurtském autosalonu jsme alespoň zjišťovali, jak je to s tím luxusem.

Video se připravuje ...

Bentayga je první SUV značky Bentley, v případě jeho designu ale britský výrobce příliš neriskoval a vsadil na osvědčené tvary. Nemůžu si pomoci, ale styl Bentaygy je až příliš podobný stávající rodině Continental. Od luxusní značky bych čekal odvážnější změnu. Zvlášť s ohledem na to, že z některých úhlů Bentayga není právě krasavcem.

Karoserie navíc ukazuje, s jakými zákazníky se primárně počítá. Příď s opulentním chromováním, karbonové kryty vnějších zpětných zrcátek nebo 22palcová kola ve Frankfurtu vystaveného exempláře jasně dávají najevo, že Bentayga je auto hlavně pro Čínu, Rusko nebo Blízký východ. Bohatá nabídka individualizace vzhledu ale umožňuje naspecifikovat si Bentaygu i v decentním podání – k dispozici je až 90 odstínů karoserie, sedm druhů dýhového obložení interiéru nebo třeba 20palcová kola.

Některé detaily ale zaujmou, automobilka totiž několika prvky vtipně připomíná své jméno. V hlavních světlometech se objevuje nápis Bentley, grafika zadních světel pak tvoří písmeno B.

Sedí se vysoko, nástup by bez elektricky vysouvacích nástupních prahů byl pěkně krkolomný. Použité materiály, jako jemná kůže a dýhové obložení, jsou na úrovni, některé ovladače ale pocházejí z vozů Audi. Snad tento „pouze“ prémiový feeling nebude zákazníkům vadit.

Zatímco vpředu je místa dostatek, vzadu to taková sláva není. Se svými 183 centimetry jsem se posadil za sebe a měl před koleny dostatek místa, od luxusního SUV jsem ale čekal prostornější kabinu. Zadní cestující si však mohou s polohou sedadla bohatě vyhrát díky elektrickému ovládání. Děti majitelů si pak mohou libovat v kožené dětské sedačce.

Páté dveře se samozřejmě otevírají pomocí elektřiny, aby se lord zbytečně nenamáhal. Víko se otevírá rychle a hezky vysoko, aby majiteli nehrozilo zranění hlavy. Zavazadelník má 430 litrů, přičemž Bentley nabízí sadu zavazadel, která dovnitř pasuje.

Nové Bentley nepochybně je luxusním automobilem, některé detaily ale jasně dávají najevo spřízněnost s levnějšími auty. Otázkou je pak design – zákazníky z Východu jistě zaujme, nás ale příliš neoslovil.

Zatím se ale zdá, že Bentayga bude pro Bentley prodejní úspěch. Automobilka už eviduje přes 3.600 objednávek na toto SUV, přičemž sedm z nich je i z České republiky. Vůbec první sériové auto je určeno pro britskou královnu Alžbětu II.

David Bureš
Diskuze (13)
Avatar - Stejsn
17. 9. 2015 14:23
Je to teda bohužel dost vošklivý.
Z celý týhle nový familie to sluší jen Continentalu GT. ;-\
17. 9. 2015 13:36
nelíbí... líbí... nelíbí... líbí....
nelíbí... líbí... nelíbí... líbí.... a furt dokola se sám v sobě dohaduji ... to je můj pocit z tohoto luxusního BVP (bojové vozidlo pěchoty)... ale pokud by se mě někdo zeptal, jestli bych ho chtěl mít doma v mramorem obložené garáži... navzdory všem svým vlastním morálním i pseudomorálním předsudkům (a mít tu mramorovou garáž), tak odpovím, že ano...
Avatar - flyboyeda
17. 9. 2015 07:36
Re: Bentley mohlo mít 3 hezké modely
Tou studií bych si nebyl tak jistý, nedivil bych se kdyby to bylo přesně naopak, největší Retardér je ale ten kdo té studii věří ;-)
Avatar - JirkaV8
17. 9. 2015 05:35
Re: výborné a návykové
:-! :yes:
16. 9. 2015 21:08
Re: Bentley mohlo mít 3 hezké modely
Tudle jsem cetl nejakou studii, kterou si nechal vypracovat VAG, ze 98% tech, kterym se libi Continental GT, je mentalne retardovanych. Just sayin'..