Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley Continental GT3 míří na závodní okruhy (doplněno video)

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Bentley si nachystal do metropole nad Seinou pěkné překvapení, koncept závodního speciálu pro třídu GT3.

Aktualizace 27.9.: Doplnili jsme video, které ukazuje GT3 v akci

Vítězství vozu Bentley Speed 8 v Le Mans je už poměrně vousaté, trojice Rinaldo Capello/Tom Kristensen/Allan McNish triumfovala v ročníku 2003. A beztak šlo o přestavěné Audi R8C z roku 1999. Pro úplnost dodejme, že trio Mark Blundell/David Brabham/ Johnny Herbert dojelo druhé, takže šlo o „double“ . Britský výrobce luxusních aut se po desetileté pauze na závodní okruhy vrátí, tentokrát do stále populárnější kategorie GT3.

V Crewe zvolili jako základ kupé Continental GT Speed. Auto muselo razantně zhubnout, vždyť všichni soupeři váží zhruba 1250 kg, zatímco sériový odlehčený „Conti“ má 2320 kg! Dřevo a kůži uvnitř nehledejte, přednost dostal čistě závodní interiér včetně předepsané bezpečnostní klece, skořepinové sedačky a hasicího přístroje. Zde se jistě uspořilo hodně, byť nám podoba interiéru zatím zůstává utajena. Karoserii doplnil rozměrný karbonový přední nárazník a mohutné křídlo na zádi.

Continental GT3 přišel o pohon všech kol, neboť ten regule FIA pro evropský šampionát třídy GT3 zakazují. Pod kapotou je zcela jistě dvěma turby přeplňovaný dvanáctiválec do W objemu 6,0 l, byť automobilka v tomto směru zatím mlčí. Točivý moment se tedy přenáší výhradně dozadu,. Vývoj vozu vedl šéf oddělení podvozků, poháněcích ústrojí a motoristického sportu Brian Gush.

Na rok 2013 je naplánován zatím blíže nespecifikovaný testovací program. Závodní bentleye určené bohatým a rychlým klientům (tovární tým nasadit nelze) vyjedou ještě na konci příští sezóny, pokud splní všechny homologační zkoušky.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)