Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bitva o 10.000 dolarů: Čínští hackeři nabourali systémy Tesly Model S

Ondřej Chamilla
Diskuze (40)
Experti na bezpečnost firmy Tesla vyhlásili soutěž o deset tisíc dolarů, které dostane ten, kdo se do jejich vozů dokáže softwarově nabourat. Čínská firma se dušuje, že to zvládla.

Je nutno říci, že opravdu netrvalo dlouho, než někdo dokázal „hacknout“ elektrický sedan Tesla Model S. Hned v den, kdy byla soutěž o 10.000 dolarů vyhlášena, přišla čínská společnost Quiho 360 Technology Co, která údajně zvládne ovládat systémy vozu na dálku, i když se automobil pohybuje. Podle vyjádření zástupců firmy se jim podařilo ovládnout světlomety, otevírání střešního okna, klakson a zamykání vozu.

Vyjádření samotné automobilky Tesla k celé záležitosti pak na sebe nenechalo dlouho čekat. Americká firma se nechala slyšet, že sice nemá s touto soutěží pořádanou konferencí bezpečnostních expertů SyScan +360 nic společného, ale podporuje snahu objevit případná slabá místa a zabezpečit je. Dále dodala, že se samozřejmě budou snažit veškeré nedostatky rychle napravit, zejména pokud se ukáže, že se čínské firmě opravdu podařilo prolomit zabezpečení Tesly Model S.

Ondřej Chamilla
Diskuze (40)
21. 7. 2014 09:05
Re: A ma TESLA 10000 USD na vyhlasenie sutaze ?
urcite to mas pekne sepsane, ale zacal jsem se nudit po prvnim odstavci
ale dik za minici, z tech 500 reaktoru zatim zadnej nebouch diky teroristum okolo kterych se to cele vejs tocilo, takze kde je problem?

kazde odvetvi lidske cinnosti ma sva uskali, tak jako nejsou uplne bezpecne jaderne reaktory, tak neni uplne zdrava ropa vyuzivana jako pohonna latka v jakekoliv forme :-! o tom kolik lidi umrelo v dusledku katastrof jadernych elektrarej, nebo kolik lidi umerelo diky rope, benzinu a nafte muzeme vest vpodatet nekonecnou diskuzi, protoze ty cisla nikdy nikdo znat presne nebude, ja si jen myslim ze v pripade benzinu/nafty to ale bude mnohem mnohem vetsi cislo
20. 7. 2014 20:39
Re: Mechanická vazba
Pokud získáš kontrolu nad letadlem, stačí ve správnou chvíli vypnout motory. FADEC má dnes kde co. Není to tak jisté, jako přímo letadlo navést do terénu, ale šance na úspěch je slušná.

Řešení je jednoduché. Když nechceš, aby někdo něco zneužil, tak to tam vůbec nedávej. Pokud nechceš řídit letadlo na dálku, nemělo by to být po systémové stránce možné. U letadel se téhle možnosti nebojím. Kdybys chtěl napadnout letadlo, tak je zajímavější se podívat na systémy používané při údržbě (alternativně při výrobě a vývoji, ale ty budou pravděpodobně lépe zabezpečené). Když někdo postaví auto, v kterém může rádio ovládnout (přeprogramovat) kritické systémy, tak nelze o bezpečnosti mluvit. Přistupovalo se k tomu tak, že neexistuje způsob, jak na auta zaútočit ve větším měřítku.
20. 7. 2014 20:35
Re: Pokud
nikoli ty píšeš O KROK ZPĚT K SPALOVACÍM POPELNICÍM [odkaz] A STÁVAJÍCÍMU POŠAHANÝMU ZAPRODANECKÝMU ZADLUŽENECKÝMU REŽIMU ;-)

UVĚDOM SI, ŽE ČÍM VÍC TO PODPORUJEŠ, TÍM VÍC TO JE DOSTUPNĚJŠÍ ;-) A S POČTEM ROSTE CHUŤ :-)
Avatar - Ozzman
20. 7. 2014 11:57
Re: Zase mimo
No jo, já si fakt elektromibil nekoupim, to je marnej boj >:D
20. 7. 2014 11:09
Re: Jak to?
Dobrý den,

původně to vypadalo, že soutěž vyhlásila samotná Tesla, ale podle posledních informací tomu tak nebylo. Vyhlásili to bezpečnostní experti na jedné ze svých konferencí a vybrali si Teslu jakožto auto s vysokou mírou elektroniky.

S pozdravem, Ondřej Chamilla