Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Blízká budoucnost Jaguaru: F-Type Coupe, sedan střední třídy a SUV

David Bureš
Diskuze (11)
Nabídku Jaguaru mají v blízkých letech rozšířit čtyři nové modely.

Skupina značek Land Rover a Jaguar, vlastněná indickou Tata Motors, chystá pro následující léta rozšíření své nabídky. Zatímco plány Land Roveru jsou velkolepé, automobilka chce do roku 2020 prodávat 16 modelů, Jaguar myslí o něco skromněji.

Jaguar ve střednědobém horizontu počítá se čtyřmi novými modely, které ještě nebyly představeny. Roadster F-Type už debutoval v Paříži, jeho prodej začne příští rok. V roce 2014 se má v sériové výrobě objevit supersport vycházející ze studie C-X75.

Od F-Typu bude odvozeno také kupé, jehož tvary budou vycházet z loňského konceptu C-X16. F-Type kupé by mělo debutovat na jaře, na ženevském autosalonu.

Obě verze F-Typu mají především posílit image značky. Kupé navíc bude jakousi oslavou 50 let od debutu odlehčeného E-Typu Lightweight. Oba vozy spojuje koncepce s motorem vpředu a hliníková karoserie.

To chystaný crossover má především zvýšit zisky firmy, vždyť o SUV je mezi zákazníky velký zájem. Jaguar už na automobilu pilně pracuje, mezi konkurenty takového vozu bude patřit například Infiniti FX, kterému se „jaguáří“ SUV bude údajně v lecčems podobat.

SUV má být postaveno na stejné hliníkové platformě jako model XF. S ním by mělo sdílet i výrobní linku v továrně Castle Bromwich nedaleko Birminghamu.

Další chystaný model bude znamenat návrat do střední třídy. Automobilka se nástupce X-Typu trochu obává, protože již nevyráběný X-Type, který sdílel mnoho komponentů s tehdejší Fordem Mondeo, nebyl prodejně úspěšný. Automobilka zvažuje, zda se tento vůz nebude prodávat s logem Jaguaru, aby nekazil image značky.

Nový sedan má být dlouhý zhruba 4,3 metru, jeho základem bude nová ocelová platforma, kterou má použít také nová generace Land Roveru Freelander. Menší Jaguar s poháněnými předními koly bude mít panely karoserie z hliníku.

V plánech je dále nástupce pro model XK. Už dříve automobilka naznačila, že budoucí XK bude luxusnější než dnes, aby se vytvořil dostatečný prostor mezi ním a F-Typem. Příští XK kupé a kabriolet mají konkurovat například dvojici Maserati GranTurismo a GranCabrio.

David Bureš
Diskuze (11)
3. 12. 2012 18:37
Re: F 599 GTB
Ceskej narod holt nema fantazii, tvrdim to porad... >:D
3. 12. 2012 09:43
Re: F 599 GTB
zřejmě ano :-!
3. 12. 2012 08:19
Přední pohon???
ACZ je první periodikum, který píše o novém malém jagu jako o předokolce. Všude jinde se mluví o zadokolce. Máte zřejmě zajímavej zdroj informací...
2. 12. 2012 22:59
F 599 GTB
Jsem jediny, kdo nevidi na uvodnim obrazku Jaguar, ale F 599 GTB Fiorano? >:-[]
2. 12. 2012 19:28
Re: Tak uz aj Premiovy JAG s prednym nahonom...
Problém X-Typu snad ani nebyl v nespolehlivosti,ale v odbytém dílenském zpracování a hlavně ceně. Tu si Jag nastavil víc než prémiově.Není to dlouho seděl jsem v X-Typu jehož pořizovací cena byla 1,2mil. A tu hodnotu to auto opravdu nemělo. Ale nyní je Jag jinde, daří se mu a my můžeme jen přát spoustu nových modelů. Kéž by stejný osud potkal i Aston.