Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW 5 od podzimu s variabilním účinkem světlometů

Ondřej Láník
Diskuze (10)
Světelná technika, která je k dispozici v BMW řady 5 je již nyní velmi pestrá, ale od podzimu bude k dispozici další inteligentní stupeň.

Už od uvedení na trh v roce 2003 jsou pro BMW řady 5 k dispozici natáčecí světlomety, od podzimu 2005 přibyl asistent pro dálková světla, na jaře 2006 zavedlo BMW Night Vision a odbočovací světlomety jsou v nabídce od faceliftu, uskutečněného v letošním roce. Od podzimu se nabídka rozšíří o přední světlomety s variabilním účinkem.

Bi-xenonové světlomety v BMW řady 5 budou moci být samočinně řízeny v závislosti na rychlosti jízdy. Cílená změna světelného kužele má za úkol zvětšit osvětlenou vzdálenost při vysokých rychlostech na dálnici (nad 110 km/h) a naopak rozšířit osvětlený prostor při nízkých rychlostech. To lze dobře využít například ve městech nebo na úzkých silnicích, kde je při rychlostech do 50 km/h rozšířena osvětlená plocha zejména směrem doleva. Při rychlostech do 70 km/h se navíc přisvěcují příslušné strany individuálně zapínanými mlhovkami.

Součástí výbavy je v případě objednání variabilně svítících světlometů i funkce natáčení v zatáčce, kterou ovlivňuje mj. rychlost jízdy, rychlost stáčení vozu a míra natáčení volantu. Většina funkcí sériového světelného asistenta samočinně rozsvěcujícího světlomety za šera nebo v tunelu pozbývá v českých podmínkách smysl, ale příplatkový asistent pro dálková světla své opodstatnění najde. Citlivá kamera ve vnitřním zpětném zrcátku zaznamenává světlo protijedoucích automobilů nebo pouliční osvětlení a samočinně přepíná dálková světla.

Ondřej Láník
Diskuze (10)
Avatar - Falco
24. 8. 2007 00:36
Re: poruchovost
iDrive je poruchové? To slyším poprvé!!
23. 8. 2007 14:33
Super, az na ty mlhovky.
Pekneee, jen nevim jestli je prosazovani mlhovek do prisviceni kraju vozovky dobry napad.....