Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW 8 Concept oficiálně: Předzvěst nového kupé pro rok 2018

David Bureš
Diskuze (13)
V Mnichově se pracuje na největší modelové expanzi tamější automobilky. Její součástí bude i nová řada 8, která nahradí stávající 6-Series.

BMW v roce 2018 začne po 19 letech opět prodávat kupé řady 8. Už letos se však novinka nahrazující odcházející kupé řady 6 představuje ve formě konceptu. BMW 8 Concept se světu poprvé oficiálně prezentuje na právě probíhající přehlídce exkluzivních aut Concorso d’Eleganza Villa d’Este.

„Řada 8 v BMW vždy představovala vrchol sportovní dynamiky a exkluzivity. Nadcházející BMW řady 8 bude demonstrovat, že ostrá dynamika a moderní luxus mohou jít ruku v ruce. Bude to další model v naší rozšiřující se nabídce, který posune měřítka v segmentu kupé,“ tvrdí odhodlaně předseda představenstva automobilky BMW Harald Krüger s tím, že řada 8 je součástí největší modelové expanze značky v její historii, která má výrazně zvýšit prodeje BMW. Vedle nového osmičky je součástí těchto plánů také třeba dříve oznámené luxusní SUV X7 nebo naopak malý crossover X2.

Právě kombinace luxusu a dynamiky je patrný i v designu představeného konceptu, který by měl mít sériovému autu hodně blízko. Celková silueta automobilu je velice elegantní, celek je však oživen velice agresivními prvky, především úzkými, laserovými světlomety a doslova obřími ledvinkami masky chladiče. Pěkně macatá je i záď s opět úzkými koncovými světly z organických elektroluminiscenčních diod (OLED), které jsou protaženy do boků karoserie. Zaujmou také obří 21palcová kola.

Autor křivek, senior viceprezident designu v koncernu BMW Group Adrian van Hooydonk hovoří o tom, že tvary konceptu jsou čerstvou interpretací křivek charakteristických pro vozy mnichovské značky. Maska chladiče tak svým optickým propojením do jednoho celku připomíná dávná kupé od BMW, hlavní světlomety jsou pak velice úzké, přesto se do nich vešly tzv. andělské oči.

Kvůli odlehčení nechybí několik karbonových prvků. Z uhlíkových vláken je třeba zadní difusor, stejný materiál se objevuje také uvnitř – a to na obložení palubní desky nebo v sedačkách, jejich skořepina je totiž karbonová.

Interiér je sice laděn s ohledem na sportovní styl auta, nechybí zde však exkluzivní materiály. Výrazný volant, opět připomínající historické vozy, je zdoben ručně leštěným hliníkem, ovladač multimediálního systému iDrive nebo volič automatické převodovky je zase zhotoven ze skla od Swarovského. Specialitou je i čalounění kůží Merino. Přístrojový štít je digitální s velice futuristickou grafikou.

Nadcházející BMW řady 8 bude postaveno na stejné platformě CLAR, kterou již používají řady 5 a 7. Novinka však dostane vlastní rozvor náprav i rozchod kol, aby se technika lépe přizpůsobila charakteru auta. V základu bude osmička zadokolka, počítá se ale i se zástavbou pohonu všech kol. Těšit se můžeme také na adaptivní tlumiče nebo natáčení zadní nápravy. Motorová nabídka patrně zahrne třílitrový šestiválec, 4,4litrový osmiválec i vrcholný dvanáctiválec z M760Li xDrive.

David Bureš
Diskuze (13)
Avatar - Pekelná Micinka
26. 5. 2017 16:33
Re: Tim tam byl
Na tom se s tebou už teď shodnu, po shlédnutí toho videa mi také přijdou o něco větší než by se mi líbilo, možná i ta "špičatost" je tady už trochu moc. Sériovka se ale prý moc lišit nebude, tak doufejme, že v tomhle zrovna jo.
Avatar - 3_diamanty
26. 5. 2017 14:48
Re: Tim tam byl
neviem ale tie 3D ladviny mi tam nejako nesedia svojim tvarom aj velkostou aj celkovym posadenim na predku.... este aj ta lexusovska "tlama" na ktoru kazdy ma pripomienky posobi zrazu prirodzenejsie a charizmatickejsie... pride mi ze toto su asi tie najvacsie ladviny ake som na bmw doteraz videl... ak sa nemylim... ale zaroven urcite aj najskaredsie ...tu masku hadam v seriovke prepracuju.. a nieco mi vravi ze tie ladviny predsa len tam uz budu mensie a menej vyrazne... tak hadam to potom uz bude ok ;-) :yes:
Avatar - Pekelná Micinka
26. 5. 2017 13:50
Tim tam byl
[odkaz]
Avatar - Machýrek
26. 5. 2017 13:08
Konecne zas normalni stredovy tunel
Nadherny koncept, tak jen zbyva doufat, ze serie bude skoro taky tak.
Stredovy tunel vypada konecne zase normalne, tedy bez te podivne vlny.
Avatar - donPedro
26. 5. 2017 12:54
Re: ....s Weberem
:-) Ranní ptáče dál doskáče, ale dřív ....... však to znáš ;-)