Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW a Mercedes zastavují spolupráci. Do budoucna však společné projekty nevylučují

David Bureš
Diskuze (2)

Dva dlouholetí rivalové z Německa začali loni spolupracovat na vývoji techniky pro vozy s autonomním řízením. Z této spolupráce BMW a Mercedesu ale nakonec zřejmě nic nebude.

BMW a Mercedes-Benz jsou sice odvěcí rivalové, přesto v dnešní době v některých oblastech spolupracují. Společně působí v oblasti carsharingu pod střechou služby Now, od roku 2015 společně s Audi a dalšími investory vlastní mapovou službu Here poskytující mapové podklady pro automobilové navigace a s dalšími automobilkami budují síť rychlonabíječek Ionity. Jeden z klíčových společných projektů však byl zastaven.

Mnichovská a stuttgartská automobilka spolu vyvíjely techniku pro vozy s autonomním řízením, nyní se však dohodly na tom, že tento společný projekt dočasně zastavují. BMW a Mercedes-Benz podle tiskové zprávy po rozsáhlém přezkumu kooperace došly k vzájemné dohodě, že se budou soustředit na již existující vývoj, který však může počítat s jinými partnery. Obě strany zároveň zdůrazňují, že tato spolupráce může být oživena v následujících letech.

K detailnímu přezkumu vývoje v oblasti autonomních systémů došlo až po podpisu vzájemné spolupráce. Do té doby týmy expertů a dodavatelů nemohly kvůli konkurenčnímu boji detailně jednat.

Dohoda počítala se společným vývojem systémů pro autonomní jízdu na úrovni 4. V rámci této tzv. vysoké automatizace už vozidla zvládnout jet ve většině případů sama, řidič přebírá řízení jen v hraniční situaci, třeba při výpadku systémů. První výsledek společného projektu měl být hotový v roce 2024.

„Systematicky jsme rozvíjeli naši technologii a škálovatelnou platformu s partnery, jako jsou Intel, Mobileye, FCA a Ansys. Naše současná generace technologií nabízí velmi silný a udržitelný potenciál: Díky extrémně výkonným senzorům a výpočetnímu výkonu nám náš robustní modulární systém poskytuje vynikající pozici, abychom našim zákazníkům mohli nabídnout to, co po mnoho let potřebují,“ říká k tomu vedoucí vývoje v automobilce BMW Klaus Fröhlich.

„Abychom se připravili na budoucí výzvy rychle se měnícího prostředí, v současné době hledáme také další možnosti s partnery mimo automobilový průmysl,“ doplňuje provozní ředitel automobilky Mercedes-Benz Markus Schäfer.

Ostatní společné projekty pokračují podle plánu. Navíc se v minulosti spekulovalo o dalších možnostech rozšíření spolupráce. BMW a Mercedes údajně koketují i nad myšlenkou společné techniky pro kompaktní modely. Zda taková jednání dopadnou, však teprve zjistíme.

David Bureš
Diskuze (2)

Doporučujeme

22. 6. 2020 22:09
No, oni jaksi nemohli na férovku přiznat...
...že výšší úroveň "autonomní jízdy" je naprostý technický, legislativní i právni nesmysl, takže z toho takto "politicky elegantně" vycouvali! :-[] :-[] :-[]