Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW bude vyrábět model X3

Michal Fokt
Diskuze (0)
Spekulace se potvrdily – mnichovská automobilka bude vyrábět menšího SUV bratříčka typu X5.

Když se objevilo BMW X5, ihned se pochopitelně vyrojily informace, že podobně zaměřený model bavorský výrobce vytvoří i z trojkové řady, zvláště když BMW prohlásilo, že bude pohon 4x4 nabízet i u dalších modelů. Tyto hlasy poněkud umlčelo představení řadových sedanů a kombi trojkové řady s přídomkem „x“, nyní však výrobce oznámil rozhodnutí o produkci „es-ú-véčka“, nebo chcete-li „es-á-véčka“(BMW jej totiž nazývá Sport Activity Vehicle).

V těchto dnech byla podepsána spolupráce na vývoji a výrobě tohoto modelu s rakouskou společností SFT (Steyr-Daimler-Puch Fahrzeugtechnik), která je členem společnosti Magna Group a sídlí v Grazu.

Na základě úmluvy spojí oba výrobci automobilů své síly při vývoji „iks-trojky“, sériové modely pak budou vyjíždět právě z výrobních linek v Rakousku. Za tímto účelem bude v Grazu vybudována nová výrobní hala a výše investic dosáhne 500 milionů EUR. Výroba modelu X3 zaměstná asi 2500 lidí, kteří by měli vyprodukovat asi 300 vozů denně. Spuštění výroby, a tedy i uvedení na trh se předpokládá v průběhu roku 2004.

Michal Fokt
Diskuze (0)