Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW chce letos dostat odbyt nad dva miliony vozů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Automobilka BMW chce letos dostat prodej svých vozů poprvé nad hranici dvou milionů automobilů, a posílit si tím pozici jedničky na trhu luxusních vozů.

Loni značka BMW zvýšila odbyt o 6,4 procenta na 1,96 milionu vozů. Podařilo se jí to hlavně díky poptávce v Číně a ve Spojených státech.

Provozní zisk automobilové divize za čtvrté čtvrtletí navzdory vyššímu odbytu klesl o 14 procent na 1,77 miliardy eur, tedy v přepočtu nějakých 48,3 miliardy korun. Firma to vysvětlila investicemi do úsporných palivových technologií a nových modelů. Analytici však čekali hlubší pokles ziskovosti.

BMW již dříve uvedlo, že Čína se loni stala jejím největším trhem a vystřídalo na této pozici Spojené státy. Prodej v Číně se loni zvýšil o téměř pětinu na více než 390.000 vozů. Konkurenční automobilce Audi loni vzrostl prodej o osm procent na 1,57 milionu vozů.

Audi chce zvýšit roční prodej na více než dva miliony vozů do roku 2020. Třetí příčka mezi prodejci luxusních aut patří automobilce Mercedes-Benz, která loni zvýšila prodej o 11 procent na nový rekord 1,46 milionu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)