Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW M si k 50. narozeninám nadělilo speciální edici modelů M3 a M4

Filip Melich
Diskuze (1)

Divize M německé automobilky BMW slaví důležité výročí, ke kterému si nadělila speciální limitovanou edici modelů M3 Sedan a M4 Coupé.

Smlouva o založení společnosti BMW Motorsport GmbH – dnes známé jako BMW M GmbH – byla podepsána dne 24. května 1972, tedy před 50 lety. Kulatiny se rozhodla oslavit speciální edicí nejúspěšnější modelové řady ve své historii. Tou je v současné generaci dvojice BMW M3 Sedan a BMW M4 Coupé, která přijíždí v limitované edici BMW M 50 Jahre.

Obě karosářské varianty pohání stejný přeplňovaný řadový šestiválec o výkonu až 375 kW (510 k) ve verzi Competition. Dle zvoleného provedení motor spolupracuje s šestistupňovým manuálem nebo osmistupňovým automatem, přičemž síla může proudit na zadní nápravu či na všechna čtyři kola prostřednictvím systému M xDrive. Součástí všech výročních BMW M3 Sedan a M4 Coupé dle automobilky budou také karbon-titanové koncovky výfuku BMW M Performance, karbonový nástavec předního nárazníku a zadní karbonový spojler.

Ostatní vzhledové doplňky a výbava vozů je vždy přizpůsobena trhu, na který míří. Například v Evropě, pro kterou bude ve speciální edici dostupné pouze M4 Coupé, půjde vybírat z pěti odstínů laku karoserie: černého Carbon Black, modrého Monaco Blue, šedého Brands Hatch Grey, červeného Imola Red a modrého San Marino Blue. Kovaná kola mají na přední nápravě rozměr 19 palců a na zadní 20 palců, přičemž půjde volit mezi matně šedým provedením Orbit Grey a matně bronzovým Gold Bronze.

Například v Číně pak bude výroční M4 Coupé dostupné v oranžové barvě Fire Orange nebo šedé Stratus Grey, neboť kulatiny divize M připadly na rok tygra. Všechny výroční BMW M4 Coupé bez ohledu na trh mají prahové lišty s nápisem Edition 50 Jahre BMW M, které doplňuje kovová plaketa na středové konzole s nápisem M4 Edition 50 Jahre BMW M. Na výročí divize M odkazují také loga na opěrkách hlavy standardních sportovních či příplatkových skořepinových sedaček.

Speciálně pro USA a Kanadu bylo ve výroční edici připraveno také BMW M3 Sedan. V nabídce jsou barvy červená Vermilion Red, fialová Techno Violet, modrá Interlagos Blue, oranžová Fire Orange a šedá Limerock Grey. Kovaná kola budou dodávána výhradně v matně šedém provedení Orbit Grey. V interiéru jsou podobné plakety a loga jako v případě M4 Coupé, ovšem s tím rozdílem, že na krytu držáku nápojů bude ještě označení 1/500. Sedan pro USA a Kanadu totiž bude omezen počtem 500 kusů.

Tisková zpráva BMW neuvádí, kolika kusy bude limitováno M4 Coupé pro Evropu, ani kolik si mají zájemci připravit peněz. V případě severoamerického M3 Sedan tamní média informují o ceně pohybující se v přepočtu kolem 2,23 milionů korun.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Manhunt.60
24. 5. 2022 13:57
Barvičky
Pěkné, pěkné...ale to že nebude pro Evropu dostupná M3, je docela zklamání...