Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW M2 přijede příští rok, mohlo by dostat pohon všech kol

David Bureš
Diskuze (14)
Mnichovská novinka vyplní volnou mezeru mezi kupé M235i a M4. Automobil se stane nástupcem modelu 1 M Coupé.

O příchodu BMW M2 si už dávno necvrlikají jen vrabci v Mnichově, mnohé detaily tohoto sportovního kupé ale nadále zůstávají velkou neznámou. Některé z nich nyní odhalil britský Autocar s odvoláním na šéfa divize BMW M GmbH Friedricha Nitschkeho.

Pod kapotou M2 bude pracovat přeplňovaný třílitrový šestiválec s přímým vstřikováním. Přestože jednotku s takovým objemem a počtem válců používá i větší M4, nebude se jednat o stejný agregát. Tvrdí to alespoň šéf divize BMW M GmbH.

Šestiválec pro chystané sportovní kupé s interním označením S57 B30 bude vycházet z nově vyvíjeného motoru. Ten bude debutovat v nové generaci řady 7, která bude představena rovněž v příštím roce. Srdce M4 naopak vychází ze stávajícího agregátu s interním označením N55.

Nové kupé by mohlo dosáhnout až výkonu 400 koní (294 kW). Nitschke tvrdí, že to je magická číslovka a že díky přeplňování není problém takového výkonu dosáhnout. Jediným problémem je pouze ten, aby se M2 výkonově moc nepřiblížila větší M4, jejíž šestiválec nabízí 431 koní (317 kW). I z toho důvodu zatím prototypy agregátu jsou údajně naladěny na výkon 375 koní (276 kW).

K dispozici budou dvě převodovky. Pravověrní řidiči sáhnou po tradičnějším šestistupňovém manuálu, pro honění co nejrychlejších časů na okruhu tu bude příplatková sedmistupňová dvouspojková převodovka s řadicími páčkami pod volantem.

Automobil bude mít poháněnou zadní nápravu, jak se na tradiční modely divize BMW M GmbH sluší a patří. V rámci oslovení širší klientely by ale M2 mohla být na vybraných trzích dostupná i s příplatkovým pohonem všech kol.

Proti současnému M235i se M2 neodliší jen silnějším motorem a agresivnějším vzhledem, ale také nižší váhou. Hmotnost auta má snížit například karbonová rozpěra v motorovém prostoru nebo díly z karbonem vyztužených kompozitů.

BMW M2 poprvé uvidíme příští podzim na frankfurtském autosalonu. První exempláře tohoto sporťáku dorazí do showroomů na konci roku příštího roku. V roce 2016 pak bude následovat M2 ve verzi kabrio.

David Bureš
Diskuze (14)
25. 10. 2014 19:10
Re: ten bocny profil 2ky
Videl si ho, alebo nie ? Podľa mňa moc pekné auto. Trošku ma na nom nepotešili veci ako odhalený plech v kufri, ale viem si predstaviť žiť s tým.
Avatar - bigsoul
25. 10. 2014 14:18
Re: ten bocny profil 2ky
Divný si ty a tvoje názory, ale to sa dá čakať od fanúšika ktorý obdivuje dizajn Hnojdéééééééé
Avatar - m.z.
25. 10. 2014 10:25
Re: ten bocny profil 2ky
Auto je velmi pohledné, mě se líbí a je to ve verzi M2 cca za 2 roky žhavý kandidát. :yes:
Avatar - Hammunasakra
24. 10. 2014 23:41
Re: Nope.
Dík. No tak uvidíme kterej zdroj bude mít pravdu :-)
Avatar - boost.
24. 10. 2014 23:06
Re: Nope.
Bimmerpost.