Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW odhaluje elektrický skútr CE 04. Nabízí futuristický design a až 42 koní. Co cena?

Jan Zajíc
Diskuze (39)

BMW Motorrad rozšiřuje nabídku motocyklů o první elektrický stroj. Model s označením CE 04 ovšem kromě pohonu zaujme také designem.

Ten je totiž výrazně nezvyklý a futuristický. Vzhled přitom navazuje na sérii koncepčních motocyklů, která začala v roce 2017 představením konceptu BMW Motorrad Concept Link a pokračovala téměř sériovým strojem BMW Motorrad Definition CE 04, představeným v roce 2020. Nyní tu tedy máme produkční verzi.

O její pohon se stará elektromotor s permanentním magnetem umístěný v rámu mezi baterií a zadním kolem, který poskytuje maximální výkon 31 kW (42 k). Výrobce tvrdí, že skútr se díky tomu dostane z klidu na 50 km/h za 2,6 sekundy.

Ve snížené výkonové třídě vozidel L3e-A1 pak je k dispozici hnací výkon 23 kW (31 k). Maximální rychlost obou verzí je 120 km/h.

Energii elektromotor čerpá z akumulátoru s kapacitou 8,9 kWh, která stačí na dojezd přibližně 130 km (u verze se sníženým výkonem 100 km). Lithium-iontovou baterii lze nabíjet z běžné domácí zásuvky, z Wallboxu nebo na veřejné nabíjecí stanici.

Při zcela vybité baterii trvá její nabití z běžné zásuvky v ideálním případě 4 hodiny a 20 minut, s rychlonabíječkou, která je k dispozici jako volitelné příslušenství a jejíž výkon dosahuje až 6,9 kW (standardní úroveň je 2,3 kW), se doba nabíjení při zcela vybité baterii zkrátí na 1 hodinu a 40 minut. Pokud je úroveň nabití baterie pouze 20 %, trvá její nabití rychlonabíječkou na 80 procent 45 minut.

Základem 2285 mm dlouhé, 855 mm široké a 231 kg vážící motorky je rám s trubkovou ocelovou konstrukci. Pro přední kolo je použita teleskopická vidlice s průměrem trubky kluzáku 35 mm. Vedení zadního kola zajišťuje jednostranné kyvné rameno. Vzadu se o odpružení a tlumení stará plně zakrytá pružinová vzpěra. Nové BMW CE 04 je vybaveno pneumatikami s rozměry 120/70 R15 67H vpředu a 60/60 R15 56H vzadu.

Vpředu se o zpomalení stará dvoukotoučová brzda, jíž vzadu pomáhá jednokotoučový systém. 

BMW CE 04 nabízí standardně tři jízdní režimy: ekologický (Eco), dále Road pro každodenní používání a také Rain, který má pomoci s mokrou nebo kluzkou silnicí. Za příplatek zájemci mohou dostat ještě mód Dynamic, který umožňuje ještě rychlejší akceleraci.

Elektrická motorka je standardně vybavena 10,25palcovým barevným displejem s integrovanou mapovou navigací a konektivitou. BMW dále vyzdvihuje použití nejmodernější LED technologie u světelných jednotek.

BMW CE 04 už najdete v českém konfigurátoru. Cena začíná na částce 315.000 Kč.

Jan Zajíc
Diskuze (39)

Doporučujeme

9. 7. 2021 16:22
A co je asi podstatné zmínit
je, že nejde v žádném případě o první elektrický skutr od BMW, to je totiž tento z roku snad 2014
https://www.idnes.cz/…0147_motorky_fdv
9. 7. 2021 14:36
Re: poměr cena/výkon?
Protože je to BMW. Protože hledáš jeden pitomý parametr a podle jednoho pitomého parametru je tlačíková Nokia daleko lepší mobil, než poslední Iphone... protože vydrží bez nabíjení týden. mohli by udělat něco s větším dojezdem, ale moc by to vážilo. Mohli by udělat něco s větší maximálkou, ale pak by to daleko nedojelo.
V životě si neumím představit motorku na expedici do Afriky na baterky. Ale dost dobře si umím představit skutr do města na baterky. Jeden jsem měl, mohla na něm jezdit i mladá a plnil svoji funkci skvěle.
9. 7. 2021 14:34
Re: Hmotnost....
To není zkušenost, většina jich je pořád v garáži. A proto vím, že ta nejlehčí je super, když jde o nákup do večerky pro rohlíky, ale tisíc km bych s ní jet nechtěl.
Elektromobily mají těžší baterie, ale viz níže - E-tron rozseká RS6ku na kousky. Když se bude hledat správný parametr, vždycky si najdeš, proč je něco lepší. Přivedeš si domů Miss World a babička ti řekne, že to je nevěsta k ničemu, protože neumí segedín... já netvrdím, že je něco lepšího, je to prostě alternativa, ale když vybrakovaná makovice řekne, že u skutru je nejdůležitější hmotnost... na to neumím reagovat.
9. 7. 2021 14:31
Re: Hmotnost....
ty máš v palici vybagrováno. elektro maxi skutr je k ničemu, ukážu ti, že existují i malé skutry, zase je to k ničemu. přestaň se dívat na svět optikou svojí prázdné kapsy, jsou lidi, pro které není podstatné dostat ke guláši osm knedlíků... aby se to rentovalo...
Avatar - kari.laz
9. 7. 2021 14:06
Re: Hmotnost....
Co na tom chceš vysvětlovat? Očekával bych, že s takovou zkušeností budeš věděť o čem je řeč.

Nebo chceš snad tvrdit, že supersporty jsou stabilní proto, že jsou těžké? Když patří k nejrychlejší kategorii? Nebo mi objasni, jakou kraje hmotnost vliv na ochraně proti větru.