Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW Power eDrive: Nový plug-in hybrid bude mít přes 680 koní

Michal Fokt
Diskuze (2)
Nový mnichovský hybrid, určený pro velké modely značky, nabídne výkon přes 500 kW a točivým momentem zahanbí Rolls-Royce Phantom.

BMW představuje svůj nejnovější hybridní systém. Pojmenovalo jej Power eDrive a to nikoli náhodou, disponuje totiž skutečně spoustou síly, kterou získává ze tří motorů - turbodmychadlem přeplňovaného čtyřválcového dvoulitru a dvou synchronních elektromotorů, odvozených od toho pro BMW i3. Benziňák má výkon 170 kW, přední elektromotor, umístěný tam, kde běžně bývá měnič osmistupňového automatu, disponuje 150 kW a zadní, jenž našel místo mezi zavěšením zadních kol, poskytuje 200 kW.

Celkový výkon BMW Power eDrive pak činí v případě potřeby "přes 680 k", tedy více než 500 kW, zatímco točivý moment vrcholí hodnotou 1016 N.m, přičemž je jasné, že v tomto případě plní spalovací motor jen doplňkovou úlohu. Systém je koncipován jako plug-in hybrid s 20kWh Li-Ion akumulátory umístěnými v zadní části středového tunelu a pod zadními sedadly. Ty lze dobíjet z elektrické sítě nebo též prostřednictvím benzinového motoru, pracujícího v konstantních otáčkách.

Palivová nádrž v modelu BMW 5 GT, jenž slouží k prvotnímu předvedení systému, byla zmenšena ze 70 na 30 litrů a celkový akční rádius auta činí "přes 595 km", přičemž na jedno nabití článků zvládne vůz ujet čistě elektricky až 100 km, což je velmi slušný výsledek. Z architektury vyplývá, že Power eDrive je čtyřkolka, o pohon předních kol se stará elektromotor, zakomponovaný do osmistupňového automatu, v případě potřeby společně s benzinovým motorem, zadní kola roztáčí druhý elektromotor prostřednictvím převodovky CVT.

BMW zatím neupřesnilo všechny parametry, slibuje však lepší dynamiku v přímém směru, než má pětka GT ve verzi 550i, Power eDrive se však v závislosti na konkrétním modelu a verzi bude nabízet ve výkonové škále od 186 do 500+ kW.

Michal Fokt
Diskuze (2)
28. 11. 2014 08:08
Re: 520 kW a 100km na BATERKY = to vypadá UŽ zajímavě <b cla
Seš fakt sympaťák, ale s tím písemným projevem bys měl něco dělat, aby to nepůsobilo tak zoufale neesteticky a pubertálně.

Myslím, že to BMW zabije cenou a nižší kvalitou než China, jak je u něj posledních pár let zvykem.
27. 11. 2014 14:23
520 kW a 100km na BATERKY = to vypadá UŽ zajímavě <b class="
jj
JE VIDĚT ŽE TESLA MASÍRKA [odkaz] ZABÍRÁ I NA BAWORÁCKÝ ZATVRDĚNCE :-) Jen aby tomu nedali zas:
1) MIMOZEMSKÝ INTERIÉR [odkaz]
2) PŘEPAL CENU [odkaz]
Přeci jenom ruku na srdce soudruzi, kdo z vás tu ZAPRDĚNOU KVÍČALÜ [odkaz] MÁ RÁD
>:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D