Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW pro Iron Mana. Tuhle krásku si objednal Robert Downey Jr.

Jan Zajíc
Diskuze (5)

Americký herec Robert Downey Jr. má zřejmě dobrý vkus. Minimálně, co se aut týče.

Dokládá to i poslední přírůstek do jeho garáže, jímž je BMW 3.0 CS (E9) z roku 1974. Ovšem ne ledajaké. Na bavorák se totiž už stihli podívat specialisté z firmy SpeedKore.

Na tuto společnost se přitom Downey Jr. neobrátil poprvé, stejní lidé herci upravili Ford Mustang Boss 302 z roku 1970 a Chevrolet Camaro z roku 1967. Firma se věnuje takzvaným restomod renovacím, její specialitou jsou karbonové karoserie.

V případě BMW však úpravce ponechal původní ocelové panely, jen je důkladně omladil. Na prvky z uhlíkových vláken došlo také, z karbonu jsou oba nárazníky a boční prahy.

Zajímavý detail představuje lišta, která obíhá prakticky celou karoserii. Když se na ní podíváte zblízka, všimnete si vzoru dřeva. Stejný pak najdete i na zadním spoileru.

Vzor tak ladí s obložením interiéru a s věncem volantu. Kabině jinak dominuje hnědá kůže, kterou na sedadlech doplňuje nevšední textilie. BMW dále dostalo nový přístrojový štít a dokonce prý má i infotainment s dotykovou obrazovkou - ta je však schovaná, aby nekazila retro atmosféru interiéru.

Downey si také přál odstranit zadní sedadla, místo nich je vzadu prostor na zavazadla. V původním zavazadelníku se ukrývá stylová chladnička.

Měnila se i technika. Místo původního třílitrového šestiválce je pod kapotou motor S38, který od roku 1986 poháněl severoamerickou verzi M5 generace E28. Z objemu 3,6 litru dává výkon 232 kW. Možná je škoda, že šestiválec spolupracuje se 4stupňovou automatickou převodovkou, nikoli s manuálem.

Pro úplnost musíme zmínit také nové tlumiče Bilstein, brzdy Brembo (vpředu šestipístkové, vzadu čtyřpístkové) a kovaná kola HRE.

Jan Zajíc
Diskuze (5)

Doporučujeme

9. 2. 2021 02:29
pecka
paráda :yes:
29. 8. 2020 11:36
Re: Nádherný model
Myslim, ze majitel mal pri prestavbe zelanie, aby z toho bolo dostatocne vykonovo dimenzovane GT (aj vzhladom na tu lednicku) a tu je automat uplne v poriadku. On Downey aj ked si pise junior uz ma 55 rokov a to ta ten testosteron pomaly ale isto opusta :).
Avatar - speedfred
29. 8. 2020 10:54
Nádherný model
keď to už ale takto prekopali tak my som tam kľudne švihol nejaký moderný “emkový” motor a samozrejme s manuálom.
I tak, krásne auto.
29. 8. 2020 08:09
Reklama
Reklama na Braun je prekryta extremne obtazujucou pohyblivou reklamou na etipos, cize prva tretina clanku je necitatelna... a potom sa cudujete, ze si davame adblocky. PS: aj teraz pri pisani mam cez cely telefon zeleny pas s reklamou na apku Chytre auto :no: