Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW řady 2 Active Tourer a Gran Tourer zřejmě skončí, automobilka sází na SUV

Ondřej Mára
Diskuze (11)

BMW řady 2 Active Tourer a Gran Tourer to nikdy nemělo lehké. Už od jeho představení mu skalní příznivci značky nemohli přijít na jméno a navzdory slušným prodejním úspěchům v nedávných letech se zdá, že se nové generace nedočká.

V rozhovoru pro Autocar to naznačil Peter Henrich, viceprezident produktového managementu BMW, podle kterého BMW řady 2 Active Tourer a Gran Tourer „odvedlo skvělou práci v přilákání nových zákazníků ke značce.“ Současně však dodal, že nyní už modely nejsou součástí toho, „čím chce značka být.“

Henrich sice přímo neuvedl, že řada 2 končí, dost tomu však nahrává jeho úvaha, podle které by se měli majitelé Gran Toureru v budoucnu přesunout do SUV. BMW řady 2 Active Tourer a Gran Tourer tak bude nejspíš následovat osud BMW řady 3 Gran Turismo, u kterého zástupci BMW již v březnu potvrdili, že se nedočká nové generace. 

Mnichovská automobilka představila řadu 2 Active Tourer v roce 2014 a prezentovala ji jako konkurenta pro Mercedes-Benz třídy B. Navzdory nepříliš pozitivním reakcím skalních příznivců, kteří se nemohli smířit s vozem typu MPV a ještě k tomu s pohonem předních kol, se však modelu nedařilo špatně a zanedlouho dorazila i sedmimístná varianta BMW řady 2 Gran Tourer.

Do zámoří se sice řada 2 nedostala, v Evropě si však nevadla špatně. V roce 2016 se BMW podle databáze Carsalesbase podařilo prodat dokonce přes 100.000 kusů a v roce 2018 dokonce kombinované prodeje řady 2 překonaly i konkurenční Mercedes třídy B o více než 7000 kusů.

Prodeje v tomto segmentu se však v posledních letech propadají, což dokazuje i skutečnost, že za minulý rok se v Evropě prodalo jen 68.367 kusů BMW řady 2. Do dubna letošního roku se pak prodeje vyšplhaly jen na 19.459 kusů. Se stále vzrůstající popularitou vozidel typu SUV a crossoverů se přitom nedá očekávat, že by se měl tento trend v následujících letech změnit.

Ondřej Mára
Diskuze (11)

Doporučujeme

Avatar - xxc
21. 6. 2019 09:46
Re: BMW2GT
Uz jeden pojde do skoly a ostatni do skolky. Ved nevyvraciam, jazdi urcite dobre, aj 3 deti v pohode. Len vyssie diskuter ma 4 deti a to uz mi v poriadku nepride. Tam asi jedine Touran, ten ma myslim isofixy aj v tretom rade. Som zvedavy, co branilo ostatnym automobilkam urobit to iste. Kym im to ludia budu kupovat a nasledne v tom trpiet deti, svet nikdy lepsi nebude.
Avatar - speedfred
21. 6. 2019 09:02
Re: BMW2GT
Nevieš že on každý deň rozváža materskú škôlku?
Inak toto je medzi menšími MPV-éčkami jazdne úplne na špici čo som mal možnosť porovnania (MB B som ale nejazdil).
Avatar - xxc
21. 6. 2019 08:37
Re: BMW2GT
Existuju, ale nie su bezpecne a pomaly sa z trhu vytratia. Preto som aj pisal, zit sa s tym da, ale urcite nie idealne.
21. 6. 2019 07:51
Re: BMW2GT
Lebo iné sedačky ako na isofixy neexistujú. Čo si ty za osla?
Avatar - xxc
20. 6. 2019 12:25
Re: BMW2GT
Gran Tourer ma viac ako 3 isofix uchyty? Lebo inac asi bezvadny nebude pre 4 male deti :-)