Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW-Volkswagen 1500 Fikobike je skutečně unikátní jednostopý stroj

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Touha po vyšším výkonu stála ve druhé polovině šedesátých let dvacátého století za vznikem motocyklu BMW R60 s plochým čtyřválcem značky Volkswagen.

Dallaský ropný magnát Lee Fikes si koncem šedesátých let dvacátého století pořídil zcela nový motocykl BMW R60, jehož vzduchem chlazený plochý dvouválec o objemu 600 kubických centimetrů disponoval výkonem kolem 22 kW (30 k), což v té době nebyla na cestovní motocykl špatná hodnota.

Lee Fikes však chtěl se svou ženou a zavazadly na motocyklu vyrazit na líbánky a při plném obsazení měl dojem, že jeho BMW R60 chybí výkon. Rozhodl se proto jednat, ale namísto hledání výkonnějšího motocyklu, vyměnil motor u toho svého.

BMW R60 se díky tomu rozloučilo se svým dvouválcem a do jeho rámu se nastěhoval vzduchem chlazený plochý čtyřválec Volkswagen o objemu 1,5 litru. Lee Fikes se však nespokojil s jeho standardním provedením, disponujícím výkonem 35 kW (48 k), ale namontoval ventilová víka Thomas Tomahawk a řadu dalších nových dílů.

Výsledkem všech úprav provedených na motoru má být údajně výkon na podobné úrovni jako u čtyřválcových vozů značky Porsche z druhé poloviny šedesátých let dvacátého století, disponujících výkony 55 kW (75 k) a vyššími.

Kromě nového motoru Lee Fikes osadil svůj motocykl i zdvojeným hlavním světlometem a výrazně rozšířil výbavu jeho přístrojové desky. Všechny úpravy motocyklu údajně prováděl sám a v souvislosti s jeho zručností je zmiňováno, že jeho koníčkem byly opravy a úpravy tanku Sherman.

BMW-Volkswagen 1500 Fikobike se nicméně dochoval ve stavu, v němž jej Lee Fikes dokončil a následně provozoval až do dnešních dnů a nyní míří do aukce, kterou pořádá společnost RM Sotheby's ve městě Dayton ve státě Ohio na konci letošního září.

Zdroj a foto: RM Sotheby's

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme