Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW X4 se třetí generace nedočká, nahradí ho elektrické iX4

Filip Melich
Diskuze (0)

Podle zpráv z automobilky BMW by mohla být současná druhá generace modelu X4 tou poslední. Minimálně se spalovacími motory. Náhradou by mělo být čistě elektrické iX4.

Neslyšíte od nás poprvé, že SUV zrovna nefandíme a u SUV kupé postrádáme smysl existence. Jednou z automobilek, která s podobným typem aut přišla jako první, je německé BMW. Časem jejich model X6 doplnil ještě menší sourozenec v podobě X4. Dle zdrojů uvnitř automobilky by se však právě tento model neměl dočkat třetí generace. Zdánlivě bychom z toho mohli mít radost, ale ono to bude trochu jinak.

Web BMW Blog cituje osobu, která je zpravidla spolehlivým zdrojem informací z mnichovské automobilky. BMW mělo již pro třetí generaci modelu připraveno i kódové označení (G46), ale podle tohoto člověka německá automobilka předpokládá, že po X4 nebude dostatečně velká poptávka. BMW X4 tedy zřejmě se současnou druhou generací skončí. Hovoříme tady ovšem o verzi se spalovacími motory, to je důležité zdůraznit.

Stejně jako většina ostatních světových automobilek, také BMW šlape do elektromobility ve velkém. Postupně se ke každému modelu snaží nabídnout jeho elektrickou verzi či alternativu, což měl být případ i příští generace modelu X4. Plánované je elektrické SUV kupé s předpokládaným označením iX4. A pokud BMW odhaduje, že po modelu nebude taková poptávka, aby se mu vyplatilo dělat spalovací i elektrickou verzi, která dostane přednost? Správně, ta elektrická.

Interně je prý BMW iX4 označované kódem NA7 a jeho výroba by mohla odstartovat v závěru roku 2026, konkrétně v maďarské továrně značky. Základem modelu má být nová platforma Neue Klasse, kterou doplní šestá generace baterií, slibujících vyšší dojezd a o 30 % rychlejší dobíjení ve srovnání se stávající generací baterií. O 20 % má také klesnout jejich váha a až o 50 % výrobní náklady. Emise CO2 spojené s výrobou baterií mají být redukovány dokonce až o 60 %.

Nutno však podotknout, že informace ze zdrojů uvnitř automobilek je vždy potřeba brát s rezervou. Plány na ukončení výroby modelu X4 se spalovacími motory nejsou oficiální a tomuto typu automobilů se obecně prodejně daří dobře. Současná generace modelu X4 navíc byla představena teprve v roce 2018, takže před sebou pravděpodobně má ještě několikaletou kariéru. BMW X3, ze kterého X4 technicky vychází, by se v příští generaci mělo dočkat obou provedení – spalovacího i elektrického.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme