Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW X7 Pick-up: Luxusní pracant má zůstat unikátem

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Když Mercedes-Benz představil svůj první pick-up X-Class, všichni se okamžitě ptali, kdy přijde mnichovská odpověď. BMW sice stavbu vlastního pick-upu dlouho popíralo, nakonec mu ale přesto dalo šanci. I když jen symbolickou.

BMW X7 Pick-up totiž není žádnou vizí blízké budoucnosti, ale pouze unikátním projektem, který automobilka připravila pro akci BMW Motorrad Days. Za samotnou stavbu vozu jsou pak odpovědní odborní stážisté BMW Group, kterým asistovaly divize stavby koncepčních vozů a modelování v mnichovské továrně BMW.

Základem unikátního pick-upu se stalo luxusní BMW X7, které však bylo původně určené ke zničení. Jednalo se totiž o jeden z před-produkčních prototypů, které automobilka využívá k vývoji a následně je sešrotuje. Pro tým, který vůz vytvářel, se však jednalo o skvělou příležitost, jak získat již hotový vůz současně přitom snížit náklady.

Přestavba vozu probíhala zhruba deset měsíců a technici během ní využili řadu moderních metod, včetně zapékání práškového materiálu laserovým paprskem (SLS 3D). Karoserie vozu byla prodloužena o deset centimetrů a díky použití uhlíkových kompozitů CFRP na střeše, zadních dveřích a zadnímu výklopnému víku se oproti produkčnímu modelu podařilo ušetřit až 200 kilogramů váhy.

Nákladová korba měří standardně 140 centimetrů, s otevřeným víkem se však zvětší až na 200 cm. Její dno i boky zdobí obložení z teakového dřeva, lakovaného do barvy medu. V kombinaci s tmavě modrou metalickou barvou Individual Tanzanite Blue pak dokonale vyniká sofistikovaný vzhled a inspirace jachtingem.

Nosnost korby sice neznáme, automobilka se však rozhodla umístit na ni motocykl BMW F 850 GS, se kterým se na akci BMW Motorrad Day skvěle hodí. Jak BMW dodává: „Motocykl BMW F 850 GS v sobě kombinuje komfort při dlouhém cestování, sportovní dynamiku a skvělé off-roadové schopnosti, což jsou vlastnosti výbornědoplňující kvality BMW X7 Pick-up.“

Je tak celkem škoda, že se jedná o jedinečný projekt, u kterého není sériová výroba v plánu. Vzít ho na výlet do hor by totiž nemuselo být vůbec marné.

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - Stejsn
8. 7. 2019 15:37
Pickupy
Prototypy pickupů pro vnitřní potřebu má spousta automobilek, v boleslavi v areálu jsem viděl prohánět se pickupové fabie a ostatně v Mnichově svého času i E30ku.