Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Brabus Invicto: Obrněné géčko pro boháče i armádu nezastaví střelba, ani exploze

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Známý úpravce vozů s třícípou hvězdou si vzal do parády novou generaci třídy G, ze které udělal pojízdný trezor. Posádka přitom může zažít jak typický komfort Mercedesu, tak i praktickou účelnost armádních speciálů.

Začněme ale od toho nejdůležitějšího, což je v případě pancéřovaného SUV samozřejmě ochrana posádky. Nové Invicto od Brabusu by mělo splňovat bezpečnostní standard VR6 Plus ERV, což v jednoduchosti znamená, že toho vydrží opravdu hodně. Od střelby ručních zbraní, přes dávku z pušek typu AK-47 až po explozi rovnající se 15 kilogramům TNT.

Vysokou úroveň ochrany posádce zajišťuje technologie pancéřování Invicto „Shelter Cell“, která by měla nabízet podobné vlastnosti jako tovární pancéřování automobilů. Namísto jednoduchého upevňování jednotlivých pancéřovaných plátů na karoserii by tak Invicto mělo být osazeno speciálními na míru tvarovanými pancéřovými pláty.

Ty jsou vyráběny ze za tepla válcovaných ocelových plátů, které ovšem doplňuje celá řada různých materiálů, včetně různých látek, vláken a keramických kompozitů. Některé komponenty vznikaly za pomocí 3D tisku a některé díly by mělo Invicto nabízet jako vůbec první pancéřovaný automobil na světě.

Mezi jednotlivými pláty pancéřování a jednotlivými panely karoserie by tak díky tomuto postupu neměly vznikat žádné nechráněné mezery, které by mohly představovat pro posádku bezpečnostní riziko. Pancéřované panely karoserie jsou navíc doplněny o pořádně silné neprůstřelné sklo, které odolá i výbuchům.

Přidané pancéřování mělo zvýšit hmotnost celého automobilu zhruba o tunu, což není vzhledem k vlastnostem stroje zas tak zlé. Technici z Brabusu ale stejně přepracovali podvozek a zesílili brzdovou soustavu, díky čemuž by se Invicto mělo i dále chovat spíše jako SUV než jako náklaďák.

Poslední neopomenutelnou drobností je pak instalace speciálních disků a pneumatik, díky kterým by mělo být Invicto schopné ujet minimálně dalších 48 kilometrů i po jejich průstřelu či proražení.

Nyní se ale konečně dostáváme k tomu, proč je Invicto vhodné pro milionáře i armádu. Brabus totiž svoji pancéřovanou novinku nabízí ve třech verzích, které upravují vzhled exteriéru, komfort interiéru i speciální výbavu.

Základem je verze Invicto Pure, která kromě speciálních kol a pneumatik prakticky nijak nevybočuje z designu klasického Mercedesu třídy G. Pro zájemce o excentrický vzhled je pak připravena verze Invicto Luxury, která podobně jako další vozy Brabus nabízí rozšířený body-kit Widestar a různé módní doplňky interiéru i exteriéru.

Vrcholem nabídky je pak model Invicto Mussion, který byl podle Brabusu ušit na míru bezpečnostních složek. Uplatnění by tak mohl najít u armády, policie, bezpečnostních služeb, zásahových jednotek i ochranných služeb. Vůz je osazen výstražnými světly, světelnou rampou vpředu a pátracím světlometem vzadu.

Interiér je vybaven speciálními sedadly s pětibodovými pásy, ve kterých by se mělo pohodlně sedět i posádce v neprůstřelných vestách. V kufru je uložena zásoba kyslíku, nechybí noční vidění a infračervené kamery na armádní úrovni. Pro případ největší nouze je pak vůz vybaven i únikovým poklopem ve střeše.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - 3_diamanty
24. 5. 2020 21:41
Gecko
Gecko je uz aj v beznej seriovej verzii za mna fakt dnes jedno z najcharizmatickejsich a komplexne najdokonalejsich aut ... a pre mna aj jedno z najkrajsich.... :yes: