Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Britové zpomalují dálnice, rozdíl 16 km/h má zlepšit kvalitu vzduchu

Ondřej Mára
Diskuze (68)

Ostrovní království se zřejmě nechalo inspirovat Nizozemskem a připravuje snižování rychlosti na vybraných úsecích dálnic.

Nejvyšší povolená rychlost na dálnicích je nekonečným tématem. Zatímco v Česku nahlas závidíme Němcům a tiše doufáme ve zvýšení rychlosti na (přinejmenším) 140 km/h na vybraných úsecích dálnic, v jiných částech Evropy se vydávají opačným směrem.

Nizozemsko již snížilo rychlost na dálnicích na 100 km/h, omezení ze 130 km/h na 110 km/h před časem zvažovala i Francie a ekologové v Německu dlouhodobě volají po zrušení úseků s neomezenou rychlostí.  Nyní se však k experimentům se vztahem mezi emisemi a rychlostí přidává i Velká Británie.

Ostrovní království chce na vybraných dálnicích, respektive v jejich úsecích o délce cca 7 km, dočasně snížit nejvyšší povolenou rychlost z aktuálních 112 km/h na 96 km/h. Projekt chce přitom zjistit, jak moc se projeví omezení nejvyšší povolené rychlosti o 16 km/h na kvalitě vzduchu v okolí dálnic.

Projekt by měl trvat zhruba 12 až 15 měsíců, přičemž po celou dobu bude ve vybraných úsecích zdůrazněné upozornění na sníženou nejvyšší povolenou rychlost. A chybět nebudou ani policejní kontroly, které mohou řidičům jedoucím podle původního limitu cca 112 km/h udělit pokutu do výše až 100 liber a připsat tři trestné body.

Projekt omezující nejvyšší povolenou rychlost na dálnicích by měl být reakcí na vysoké množství oxidů dusíku (NO2) ve vzduchu, což si podle statistik vyžádá zhruba 40.000 předčasných úmrtí na zemí Velké Británie ročně. Kromě omezování rychlosti však projekt Highways England počítá i s testováním nových bariér, které by měly ochránit lidi žijící v blízkosti dálnic před škodlivými emisemi.

Ondřej Mára
Diskuze (68)

Doporučujeme

26. 9. 2020 21:58
Místo zákazu alternativu
Co třeba zlepšit veřejnou dopravu. Všichni víme jak je špatné spojení z Prahy do Brna. Škoda že to nejede stejně rychle jako do Ostravy, Nebo Brno - Budějovice.
26. 9. 2020 21:55
Existuje jednoduché řešení na emise
V Evropě existuje jedno velmi jednoduché řešení jak snížit emise. Jen se o něm nesmí mluvit, protože je prakticky zdarma a nikdo by na něm nevydělal balík.
Stačí zavést povinně tempomaty do všech aut a stejně tak zavést výuku jízdy s tempomatem v autoškolách. Plynulá jízda je nejlepší z hlediska spotřeby a emisí.
26. 9. 2020 21:53
Emise se zvýší
Kdy se politici poučí? Stačí se podívat co se děje v Rakousku když sníží kvůli emisím rychlost. Dálnice se totálně ucpe a emise letí v kolonách nahoru. A co je horší v té chvíli navigace přesměrují auta do na vedlejší cesty a do vesnic na objízdných trasách.
Avatar - Ada je zase tady
26. 9. 2020 09:33
Re: 96km/h = K čemu pak dálnice
Já konkrétně nechápu, proč už dávno nejsou zakázány zážehové motory s obrovskou nadprodukcí skleníkového CO2 v porovnání s dieselem.
Avatar - Hammunasakra
21. 9. 2020 07:38
Re: 96km/h = K čemu pak dálnice
V dalničních zatáčkách zpomaluješ :-O

Ty budeš určitě nadprůměrnej řidič :D